Hlavní obsah

Škody po bouřkách jdou do desítek miliónů, účet ale není zdaleka konečný

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody z posledních letních bouřek a krup jdou už do desítek miliónů korun, a to ještě léto zdaleka neskončilo. Ani účty z posledního řádění živlů nejsou u pojišťoven zdaleka uzavřeny, neboť postižení lidé škody hlásí se zpožděním. Třeba proto, že jsou na dovolené, teď se vracejí a v šoku nacházejí své domovy poničené.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bouřky vystřídaly vlnu veder.

Článek

„Aktuálně k čtvrtku máme z občanského pojištění hlášeno již téměř 800 škod za zhruba 19 miliónů korun se vznikem v sobotu 9. a v neděli 10. července. Nejvíce naše klienty potrápily kroupy, které mají na svědomí 350 škod za zhruba 12 miliónů převážně v jižních Čechách,“ informoval Právo Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Z krupobití pak eviduje kromě škod na autech také škody na majetku zemědělců za dalších více než 14 miliónů korun.  Co se týče středečních bouřek, přibylo zatím u ČP 200 škod za zhruba čtyři milióny korun, nicméně počty hlášení stále rostou.

Ještě logicky nejsou ukončeny likvidace a výplaty poškozeným z jedné bouřky, a už lidí trápí další přívaly krup a vichřice. I když bouřka udeří do jednoho místa dvakrát, které již bylo opraveno, ale znovu ho běsnění živlů poškodilo, neměl by to při výplatě plnění být problém.

„Po středeční bouřce nám jen v průběhu následujícího dne klienti nahlásili již 120 škod. Nejvíce jich registrujeme v okolí Prachatic, Klatov, Strakonic a Příbrami. Nejčastěji je způsobil úder blesku nebo vichřice,“ informoval Milan Káňa z Kooperativy.

Vzácná chata naštěstí neshořela

Úder blesku bohužel poškodil i kulturní památku - Klostermannovu chatu na Modravě. Tato historická dřevěná chata prošla před sedmi lety kompletní rekonstrukcí. Blesk naštěstí nezpůsobil požár, přesto vážně poškodil elektroinstalaci a elektroniku.

Celková výše škody velmi pravděpodobně přesáhne 100 tisíc korun. Předchozí víkendové bouřky přinesly jen Kooperativě téměř 700 škod za 25 miliónů korun.

Přes 450 vozidel bylo poškozeno kroupami, u budov pojišťovna eviduje nejčastěji poškozené střechy od větru a krup a škody způsobené úderem blesku.

„Celkem v posledním týdnu živly způsobily našim klientům přes 800 škod za 30 miliónů korun,“ dodal Káňa.

Posílili administrativní týmy

Rovněž mnohamilionové odškodné bude vyplácet svým klientům Allianz. Posílila týmy pracovníků, kteří přebírají hlášení. „Některé oblasti Českých Budějovic zažily to, co potkalo vloni v srpnu mnoho motoristů z Prahy,“ dodal Václav Bálek z Allianz.

Jihočeši zatím této pojišťovně oznámili 119 škod za 6,8 miliónu korun. Obyvatelé Prahy a středních Čech téměř 80 škod za bezmála čtyři milióny korun.

„Vzhledem k době dovolených ale budou lidé objevovat a hlásit pojišťovnám škody z uplynulého víkendu také v následujících týdnech,“ upozornil Bálek.

Spadly tašky z vaší střechy na vaše auto? To může být problém

Podle něho na likvidaci škod nemá vliv to, zda byl či nebyl na domě hromosvod. Podstatné je kolaudační rozhodnutí.

„V pojistných podmínkách vyloženě pojmenovaný hromosvod nemáme, neboť v současné době by bez něj ani kolaudační řízení nemohlo proběhnout,“ upozornil Bálek. Zároveň se lidé ptají, z čeho je hrazena škoda, když třeba uvolněná střecha zničí sousedovo auto. Jde to z vaší pojistky domácnosti.

Horší je, když trosky z vaší střechy zničí vaše auto; to mohou některé pojišťovny považovat za výluku a škodu neproplatit nebo citelně krátit.

Jak by měli postupovat lidé, kteří mají škodu po bouřce či krupobití:
- Oznamte pojistnou událost pojišťovně, stačí telefonicky.
- Pokud máte fotoaparát, zdokumentujte stav své nemovitosti/auta i poškozené movité věci.
- Nemáte-li fotoaparát, začněte uklízet a poškozené věci shromážděte na jedno místo, kde je zdokumentuje mobilní technik.
- Zabraňte vzniku další škody.
- Zpracujte seznam poškozených věcí s uvedením jejich ceny a stáří. Prohlídku urychlíte také tím, že shromáždíte doklady a účty od těchto věcí.
Zdroj: Allianz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám