Hlavní obsah

Pojistit se dá i golfový úder, dům u vody však jen těžko

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina pojišťoven už dnes pojistí téměř cokoliv, od léčby psa přes špatné počasí na plánované sportovní akci až třeba po špičkový úder na golfu hole-in-one, kdy zahrajete jamku na jednu ránu. Na druhou stranu mnohem běžnější situace řada pojišťoven vůbec nepojistí nebo si nechá za vyšší riziko pořádně zaplatit. Jedná se třeba o domy v oblastech, kde v posledních letech řádila povodeň a které získaly stigma „nepojistitelné“, a tudíž ve svém důsledku i prakticky „neprodejné“.

Foto: Profimedia.cz

Golfová jamka

Článek

Různé druhy pojištění pro bohatou golfovou klientelu lze sjednat u většiny pojišťoven. Například pojišťovna Allianz situaci, kdy jedním odpalem trefí hráč jamku, pojišťuje. „Golfové hole-in-one pojišťujeme. Hráč, jak velí tradice, musí po tomto úderu zaplatit občerstvení pro všechny spoluhráče,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

Obdobné golfové pojištění má i Kooperativa, která třeba uhradí i pořízení nového luxusního auta, jež pořadatel golfového turnaje často vypisuje pro šťastného hráče, kterému by se podařilo na první pokus trefit jamku.

„Na takovou ránu bývá vypsána na turnajích speciální odměna, třeba drahé vozidlo. Na pojišťovně je, aby jej v případě takové trefy uhradila,“ potvrdila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

I sochy z písku a víno

Allianz ale pojišťuje i sochy z písku a náhrobní kameny u silnice, které se standardně pojistit nedají. Pojistit se však dají i vína.

„Pojistili jsme i samostatně vinotéku s archivními víny v hodnotě 300 tisíc korun určenými nikoliv pro podnikání. Ročně to přijde na tři tisíce,“ dodala Kateřina Bílá z pojišťovny Wüstenrot.

Z majetkového pojištění lze podle České pojišťovny pojistit prakticky vše, je to pouze otázka ceny, v níž se odráží míra rizika. Jedná se například o extrémně drahé obrazy či starožitnosti, jejichž hodnota se pohybuje v miliónech korun. Individuálně lze pojistit třeba i invalidní vozíky, drahé léky nebo přístroje pro diabetiky.

Z netradičních pojistek je značně frekventované pojištění léčby a úrazů psů či koček. U vyšších pojistných limitů stojí například kolem dvacetikoruny na den.

„Například u tříletého psa je spoluúčast dva tisíce korun, pojistná částka činí 10 tisíc korun a celkové roční pojistné přijde na 560 korun,“ upřesnila Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám