Hlavní obsah

Akciové trhy se dokázaly otřepat z výprodejů. Rizika však nemizí

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akciové trhy dokázaly prolomit prokletí z posledních dvou měsíců a po osmi týdnech nepřetržitého pádu konečně rostou. Přestože během pátečního obchodování některé z Evropských indexů mírně ztrácely, od pondělí si celoevropský burzovní index eurostoxx50 dokázal připsat již 5 % a vymazal tak značnou část ztrát, které nabral v minulém týdnu.

Článek

Jako důvod k opětovnému návratu optimismu posloužily zprávy z Řecka, kde se podařilo protlačit parlamentem návrh na úsporná opatření ve výši 28 miliard euro a na jejich rychlou implementaci.

Tím si Řecko otevřelo cestu nejen k uvolnění další tranše půjčky od EU a MMF, kterou by mělo dostat již tento měsíc, ale i k navýšení v minulém roce poskytnuté půjčky, která se ukázala být nedostatečnou. Z trhu tak dočasně zmizela jedna z hlavních příčin výprodejů na akciových trzích, která obchodníky strašila během celého minulého měsíce.

Dobrá nálada, pramenící z toho, že se Řecko podařilo dotlačit k dalším úsporám, ale může být pouze dočasná. Evropa i Spojené státy mají totiž stále řadu kostlivců ve skříni, kteří mohou v dalších měsících začít opět vypadávat.

Portugalsko neplní plán

Již včera například oznámil Portugalský statistický úřad, že se během posledního čtvrtletí podařilo snížit rozpočtový deficit z 9,2 % pouze na 8,7 % a naznačil, že země pravděpodobně nesplní původní plán, podle kterého by měla v tomto roce snížit deficit až na 5,9 %. Portugalská vláda tak zřejmě bude muset dále vystupňovat svá úsporná opatření, což dnes dopoledne potvrdil i nový premiér Pedro Passos Coelho. Výnosy z desetiletých portugalských dluhopisů přitom v tomto měsíci vystoupaly až k 11 % a jsou o dva procentní body výše, než kde se pohybovaly v době, kdy Portugalsko obdrželo půjčku od EU a MMF ve výši 78 miliard euro. Důvěra investorů ve schopnosti Portugalska splácet své závazky tedy nadále klesá, a to by se již brzy mohlo dostat do podobné pozice, jako Řecko, které před bankrotem zachrání pouze další půjčka od EU a MMF.

Politika levných dolarů je prozatím u konce

Prst na spoušti dalších výprodejů na finančních trzích drží také americká centrální banka (Fed), která včera po osmi měsících ukončila svůj program nákupů amerických státních dluhopisů. Takzvané kvantitativní uvolňování, pomocí kterého Fed odsál z trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů, bylo jednou z hlavních příčin růstu cen akcií, které jen v USA od konce minulého roku vzrostly o 12 %. Americká centrální banka během osmi měsíců trvání tohoto programu předstihla Čínu jako největšího věřitele federální vlády Spojených států, když se celkové množství státních dluhopisů v jejím vlastnictví vyšplhalo na 1 600 miliard dolarů.

S koncem tohoto programu ale z trhu zmizí jeden z hlavních zdrojů poptávky po státních dluhopisech. Pokles poptávky následně může zkomplikovat situaci nejen americké vládě, ale i mnohým vládám v Evropě, jejichž dluhopisy jsou trhem oceňovány jako ještě rizikovější investice.

Přestože tak měsíc červen skončil v pozitivním duchu a trhy se dokázaly částečně otřepat z výprodejů, které je zasáhly v minulých týdnech, tradičně klidné prázdninové období na finančních trzích může být nakonec mnohem bouřlivější, než na co jsou obchodníci zvyklí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám