Hlavní obsah

Neplatných papírových padesátikorun zůstávají v oběhu milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papírové padesátikoruny koncem letošního března přestaly platit, v oběhu jich však zůstává ještě 12,6 miliónu. Za tři měsíce se jich tak podařilo stáhnout sotva 12 procent. U příležitosti 18. výročí vzniku České mincovny o tom informoval ředitel sekce peněžního a platebního styku České národní banky (ČNB) Tomáš Hládek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Již neplatná papírová padesátikoruna

Článek

Od dubna letošního roku platí v České republice pouze kovová verze padesátikoruny. V současnosti probíhá stahování jejích papírových verzí. Těch bylo ještě v březnu v oběhu 14,2 miliónu kusů. Za tři měsíce jejich počet klesl na 12,6 miliónu, tedy zhruba o 12 procent.

Držitelé neplatných bankovek je mohou do příštího dubna zdarma vyměňovat na pokladnách bank působících v České republice a v pobočkách ČNB. Pobočky ČNB je pak budou měnit ještě dalších pět let. V některých obchodech navíc nadále neplatné bankovky přijímají. Například v obchodním řetězci Kaufland se bude moci platit papírovými padesátikorunami až do konce září.

V oběhu je v současné době už 68,3 miliónu padesátikorunových mincí. "Jejich počet je podstatně větší, protože bankovky mnohem více obíhají. Mince zůstávají mnohdy ležet v různých automatech, kterých přibývá, a třeba obchody je s tržbami většinou neodvádějí," vysvětlil Hládek. Věří ale, že se papírových padesátikorun vrátí z oběhu podstatně víc, než se podařilo stáhnout třeba dvacetihaléřů a padesátihaléřů, jejichž platnost skončila v minulých letech. Těch se vrátilo kolem 14 procent.

Důvodem zrušení padesátikorunové bankovky byly i náklady spojené s jejím používáním. Zatímco mince mají životnost desítky let, bankovky je nutné obměňovat průměrně každé tři až čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám