Hlavní obsah

V evropských zemích se už rozjely výprodeje ve velkém

Právo, Jakub Svoboda

V řadě evropských zemí, například v Polsku, Dánsku nebo ve Slovinsku, již běží naplno letní slevy. Podle Evropského spotřebitelského centra (ESC) při České obchodní inspekci je razantní snížení cen v obchodech na spadnutí třeba i ve Francii, v Rakousku nebo na Slovensku. Zlevňuje hlavně letní oblečení a další sezónní zboží.

Foto: Tomáš Pernis, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Co se týká dovolenkových destinací, v Itálii začnou slevy ve většině regionů 2. července a budou trvat do konce srpna. Ve Španělsku slevy určují úřady jednotlivých autonomních oblastí, obvykle je to od 1. července do 31. srpna jako třeba na Kanárských ostrovech nebo na Baleárách. V Madridu však běží už od úterý 21. června a skončí po třech měsících,“ uvedl Ondřej Tichota z ESC.

Češi mířící na dovolenou na Kypr se podle něj strefí do sezóny slev v srpnu. V Bulharsku začnou slevy koncem července a potrvají maximálně měsíc.

V některých zemích, například ve Velké Británii, Lotyšsku či na Maltě, si obchody určují období slev zcela podle sebe, a podle Tichoty se tak nedá přesně určit, kdy tam na levné nákupy vyrazit.

Kdo si dělá zálusk na letní výprodeje ve Švédsku a Finsku, může se za nimi vydat do konce července. Ve většině zemí však končí výprodeje koncem srpna. Nejdéle v Evropě lze nízké letní ceny využít v Rumunsku, a to až do konce října.

Za nákupy se lze nyní vypravit třeba i do Lucemburska, kde je začátek krátkých levných nákupů určen speciálním zákonem od 25. června do 9. července.

Česko se přibližuje západní Evropě

V Česku se dříve letní slevy naplno rozbíhaly až v červenci, v posledních letech se ale tuzemští obchodníci snaží kopírovat situaci v západní Evropě a spouští je zpravidla už před prázdninami. Někteří prodejci je letos nabízejí už od půlky června.

„Letní akční nabídky jsme zahájili počátkem června a postupně je budeme rozšiřovat v průběhu měsíce,“ řekla v pátek Právu mluvčí obchodního řetězce Tesco Eva Karasová.

Slevy se podle ní týkají širokého sortimentu – od letních oděvů a plavek, přes zavazadla, bazény, kamery, kola, až po zahradní nábytek nebo vybavení na grilování a kempování. „Akce bude probíhat v několika vlnách a slevy budou dosahovat až 70 procent,“ dodala Karasová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám