Hlavní obsah

Cena ropy dál klesá, jen v tomto týdnu o šest procent

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
Praha

Cena ropy dál prudce klesá. Na vině je zpomalující ekonomika a rozhodnutí Mezinárodní energetické agentury (IEA) a uvolnění strategických rezerv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena severomořské ropy typu Brent se v pátek pohybuje na 107 dolarech za barel, což je o pět dolarů méně než začátkem týdne a o dvanáct méně než před dvěma týdny. Podobný výprodej má za sebou také americká ropa typu WTI, jejíž cena během posledních dvou týdnů klesla o tři dolary na 91,5 dolaru za barel.

Obzvláště silným výprodejem si přitom ropa prošla během včerejšího obchodování, kdy reagovala na oznámení IEA, která rozhodla o uvolnění strategických rezerv ve výši 60 miliónů barelů, jež by mělo proběhnout během nadcházejícího měsíce.

IEA tím reagovala na vysokou cenu ropy, která začala v posledních měsících dusit světovou ekonomiku a na rozhodnutí ropného kartelu OPEC, který začátkem června, v rozporu s očekáváním, nenavýšil těžební kvóty, které v současnosti dosahují 24,84 miliónu barelů za den.

IEA rozhodla o uvolnění části zásob i přesto, že cena ropy již v minulých týdnech začala výrazně klesat, čímž utvrdila většinu analytiků v tom, že se jedná především o politické rozhodnutí a políček OPECu a spekulantům.

Spojené státy zpomalují

Ropa dosáhla svého tříletého maxima začátkem května, kdy se severomořský Brent prodával za 127 dolarů za barel. Od té doby však vytrvale klesá, k čemuž přispívají zejména obavy z postupného zpomalování americké ekonomiky. Ty v tomto týdnu ještě přiživila americká centrální banka (Fed), která upravila své odhady růstu HDP a vývoje nezaměstnanosti.

Podle Fedu by měla americké ekonomika růst v tomto roce pouze o 2,9 %, zatímco ještě v dubnu centrální banka počítala s růstem o 3,3 % a začátkem roku dokonce o 3,9 %. Zvýšena byla naopak prognóza pro vývoj nezaměstnanosti, která by se v roce 2012 měla pohybovat v pásmu 7,8 % až 8,2 %. Nezaměstnanost v USA roste již třetím měsícem v řadě, když vystoupala z 8,8 % na současných 9,1 %.

Cena benzínu i nafty v ČR pozvolna klesá

Pokles cen ropy na finančních trzích začínají pociťovat také české domácnosti. Koruna totiž k dolaru oslabila od května pouze o 5 %, když se propadla z 16,2 Kč za dolar na současných 17,03 Kč. Korunová cena jednoho barelu ropy typu Brent tak od května klesla z 2040 korun na 1830 korun za barel.

Snížení korunových cen ropy se proto začíná promítat i do cen pohonných hmot v ČR, které podle Českého statistického úřadu pozvolna klesají již od začátku května. Cena jednoho litru Naturalu 95 klesla od května o 40 haléřů na 34,68 Kč, zatímco nafta zlevnila o 60 haléřů na 33,94 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám