Hlavní obsah

Dovolená v cizině může znamenat výdaje ve výši další hypotéky

Právo, Jindřich Ginter

Stovky Čechů, kteří vyrážejí na letní dovolenou do ciziny na vlastní pěst, riskují, že kvůli úspoře pár set korun se vrátí domů nejen jako pacienti, ale navíc dlužníci v částkách odpovídajících průměrné hypotéce. Vyplývá to z informací České asociace pojišťoven (ČAP).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Když člověk jede s cestovní kanceláří, v ceně zájezdu by standardně mělo být i cestovní pojištění, ale ti, kteří vyrážejí ve vlastní režii, si mnohdy kvůli cestovní horečce zapomenou sjednat pojistku, nebo si nepřipouštějí, že by se jim mohlo něco stát.

„Každoročně se setkáváme s případy, u kterých se škoda vyšplhá do výše několika miliónů korun. Pokud poškozený není správně pojištěn, finanční důsledky mohou být pro něho fatální,“ řekla Právu Marcela Kotyrová z ČAP.

Účet za poranění hlavy ve Francii se podle ní může vyšplhat na 1,3 miliónu korun, návrat leteckým speciálem u těžkého zranění z Itálie na 1,5 miliónu korun, zlomená noha v USA přijde na zhruba 450 tisíc korun, zlomenina ruky v Chorvatsku až na 50 tisíc korun.

Mezi nejběžnější „karamboly“ Čechů v cizině patří poruchy zažívacího traktu, záněty žaludku a střev, pohmožděniny a zlomeniny, angíny, plicní a ušní infekce i těžké úrazy.

„Zatímco před dvěma lety byly nejčastější potíže se zažíváním, dnes jsou stále četnější zlomeniny a těžké úrazy,“ tvrdí Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Vyplatí se pojistit odpovědnost za škodu

S těžkými úrazy nebo zlomeninami navíc velmi často vznikají i škody na majetku či zdraví třetím osobám. „Typickým letním příkladem je neukázněný cyklista, který při sjíždění cyklostezky přivodí zranění nejen sobě, ale i jinému cyklistovi. Částky za odškodnění třetí osoby se mohou vyšplhat až do statisíců korun,“ zdůraznil Král.

A nejde jen o úrazy. Když třeba nechtěně rozbijete výkladní skříň, zaplatíte v zahraničí i přes 50 tisíc korun. V cestovním pojištění by proto mělo být i pojištění odpovědnosti.

Pojistnou událost související s léčebnými výlohami a úrazem v zahraničí nahlásilo loni více než 42 tisíc českých turistů. „Průměrné náklady na jednu pojistnou událost se loni pohybovaly kolem 11 tisíc korun,“ říká manažerka komunikace a vzdělávání ČAP.

Příklady výdajů na léčebné výlohy
Chorvatsko
Ambulantní ošetření běžného drobného úrazu3 000 Kč
Zlomenina končetiny50 000 Kč
Rakousko
Den hospitalizaceaž 50 000 Kč
Zlomený loket160 000 Kč
Tunisko
Ošetření zubů100 000 Kč
Německo
Srdeční příhoda570 000 Kč
Egypt
Střevní problémyaž 10 000 Kč
Zlomenina kotníku150 000 Kč
USA
Zlomenina nohy450 000 Kč
Vietnam
Zlomenina ruky a pohmožděnina30 000 Kč
Kanárské ostrovy
Léčba antibiotiky3–5 000 Kč
Itálie
Vykloubení ramene50 000 Kč
Repatriace sanitkou70 000 Kč
Repatriace leteckým speciálemaž 1 500 000 Kč
Francie
Operace slepého střeva700 000 Kč
Poranění hlavy při pádu1 300 000 Kč
Pozn.: Částky jsou pouze orientační
Zdroj: ČAP.

Pozor na limity plnění a výluky

Základem cestovního pojištění musí být vždy pojištění léčebných výloh, které se vztahuje na výdaje spojené s náhlým onemocněním či úrazem, tedy zejména na ambulantní ošetření, léky a hospitalizaci. Sjednaný limit plnění by měl být minimálně 1,5 miliónu korun.

„Nespoléhejte se na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), nemusí pokrýt vysoké účty za ošetření a je bez asistence,“ upozorňuje Kotyrová. Stejně tak nedostatečné může být cestovní pojištění, které je poskytováno k některým platebním kartám.

Chtějí hotovost, nebo garanci

Ve většině států je nastaven pokladní systém. Zdravotnické zařízení chce zaplatit v hotovosti s tím, že s účtem pak jdete ke své pojišťovně, aby vám ho proplatila. V případě správně sjednaného cestovního pojištění může ale asistenční služba poskytnout nemocnici v cizině garanci a vy pak nemusíte shánět peníze v hotovosti.

U pojištění odpovědnosti by neměl být limit pojistného plnění nižší než milión korun pro škodu na zdraví; pro škodu na majetku by měl být alespoň 500 tisíc korun.

Zamyslete se rovněž nad aktivitami, které se chystáte na cestách provozovat. Standardní pojistky adrenalinové, tedy rizikovější sporty nekryjí, a je k nim se třeba speciálně připojistit.

Anketa

Onemocněli jste, nebo jste se zranili na dovolené v zahraničí?
ano, ale lékaře jsme nevyhledal/a
7,1 %
ano, ale byl/a jsem pojištěný/á
13,6 %
ano, pojistku jsem neměl/a
1,2 %
naštěstí ne
78,1 %
Celkem hlasovalo 8155 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám