Hlavní obsah

Škody způsobené stávkou pojišťovny neproplatí

Právo, Jindřich Ginter

Případné přímé i nepřímé škody způsobené obecně vzato jakoukoliv stávkou, ať už proti zaměstnavatelům nebo proti vládě, blokádou či živelnými občanskými nepokoji pojišťovny nikdy neproplácejí, neboť takové události, respektive příčiny škod, jsou vedeny ve výlukách z pojištění. A ty jsou součástí smluvních podmínek. Právu to nezávisle na sobě potvrdily pojišťovny Allianz a Kooperativa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Když třeba při stávce, demonstraci, nepokoji jejich účastníci někomu rozbijí výlohu obchodu, auto či další majetek, jedná se o vandalismus, a je to přesně situace, na níž se bez jakýchkoliv pochybností vztahují výluky. Náhradu škody pak musí poškozený vymáhat soudně buď přímo po těch, kteří ji způsobili, nebo po organizátorech akce,“ řekl Právu Milan Káňa z Kooperativy.

Nejde však jen o případné škody v ulicích. Obvykle k mnohem větším dochází v podnicích, kdy jedna firma druhé nedodá zboží nebo součástky, nebo kdy manažer se nedostane včas na letiště, a nedorazí tak na důležité jednání kdesi ve světě a podobné případy.

I takové ztráty jsou z pojištění vyloučeny. Stávka je výslovně ve výlukách i u pojištění podnikatelů, například u přerušení provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám