Hlavní obsah

Tisíce lidí platí pojistky, nemusí ale dostat ani korunu

Právo, Jindřich Ginter

Tisíce lidí platí už léta mnohatisícové pojistky a přitom nemají vůbec tušení, že když se něco stane, nedostanou od pojišťovny ani korunu. Ukáže se totiž, že z právního hlediska, tedy smluvních podmínek, smlouvu uzavřel někdo jiný a vy jste po celou dobu pojištěni nebyli, i když jste pojištění hradili. Pojišťovna pak člověku může vrátit jen to, co jí zaplatil na pojistném.

Článek

Stává se to, když rodiče zemřou a jejich potomek po nich zdědí dům. Všechny papíry si sice vyřídí, ale nový vlastník si neuvědomí, že musí změnit i pojistku domu a domácnosti.

Ve schránce najde složenku od pojišťovny, zaplatí ji a pustí to z hlavy. Jenže pak dům zničí velká voda, poškodí ho kroupy či jiné neštěstí a najednou dědic po letech zjistí, že od pojišťovny nedostane nic, protože uzavřená pojistka automaticky nepřechází na nového vlastníka nemovitosti, a je proto třeba uzavřít smlouvu novou nebo ji aktualizovat.

Stejné je to, i když zemře někdo z rodiny, je vlastníkem auta, a vy dál na jeho jméno platíte povinné či havarijní pojistky. Auto ve skutečnosti pojištěné není.

Pojišťovny obecně vzato tvrdí, že takových případů se ročně objeví málo, jenže jak Právu potvrdil Václav Bálek z Allianz, ve skutečnosti jsou takových lidí, co platí pojistky, ale nejsou pojištěni, v celé republice tisíce.

Nic se jim nepřihodilo, a tak nikdo neví o tom, že pojišťovně nenahlásili podstatné změny týkající se smluvního vztahu. Přitom i jen změnu trvalého bydliště je podle pojistných podmínek třeba pojišťovně ohlásit.

Pozor na pojistky při rozvodové bitvě

Na pojistky se zapomíná při rozvodech. Když ve značně stresující, vypjaté atmosféře opomenou rozvádějící se manželé aktualizovat znění pojistných smluv, tak na to i po letech k svému velkému úžasu může jeden z nich hodně doplatit. „U nemovitého majetku (např. dům) by likvidátor měl peníze z pojistného plnění vyplatit pouze majiteli v době vzniku škody,“ potvrdil Právu pojišťovací specialista Kooperativy Marian Skrip.

Další příklad: otec s matkou pojištěného dítěte se rozvedou a matka, aniž oznámí tuto skutečnost pojišťovně, platí pojištění dál. „Smluvním partnerem pro pojišťovnu je ale stále otec. Matka pak nemá právo na pojistné plnění, i když si to z pozice plátce může myslet. Nebo se může stát, že muž zapomene po rozvodu změnit osobu na smlouvě, která má dostat peníze v případě jeho úmrtí (exmanželka), a druhá manželka nebo děti z druhého manželství pak nemají na pojistné plnění nárok. V takovém případě ho dostane bývalá manželka, která je ve smlouvě vedena jako tzv. obmyšlená osoba,“ dodal Marek Vích z Kooperativy.

Dům přepsaný na děti

Platím pojištění, a přesto nejsem pojištěn, se stává i v situacích, kdy rodiče přepíší dům na děti, ale zůstávají v něm dále bydlet. Rodič už není podle katastru majitelem, ale dále na jeho jméno chodí složenky na zaplacení pojistky, děti změnu pojišťovně neohlásí a částky platí dál, byť je pojistka pořád „na dědečka“. Když se stane škoda, pojišťovna jim nemusí nic dát, protože dědeček už není vlastníkem nemovitosti.

Stejné je to, když se z domácnosti odstěhuje člen rodiny, na něhož je pojistka vedena, což je například při odchodu jednoho z partnerů nebo když byt nechávají svým dětem rodiče a jdou bydlet jinam.

„Změny, které se pojišťovně neohlásí, a mohou být důvodem nevyplacení nebo krácení plnění, se nemusejí týkat pouze změny vlastníka. Například když si po rekonstrukci bytu pořídíte bezpečnostní zařízení, které jste v době uzavření smlouvy neměli. Pokud dojde ke krádeži pojištěných věcí a tuto změnu v zabezpečení jste pojišťovně nesdělili, tak pojišťovna postupuje tak, jako by k žádnému vylepšení zabezpečení nedošlo,“ vysvětlil Bálek z Allianz.

Podle něho se každý případ, kdy lidé pojistky hradí, ale nemají platnou smlouvu, posuzuje individuálně. „Takových situací řešíme několik desítek ročně. Každý řešíme individuálně,“ sdělil Právu Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám