Hlavní obsah

Na nová miliónová odškodnění dosáhnou jen lidé s dobrými právníky

Právo, Jindřich Ginter

Miliónová odškodnění za ublížení na zdraví či úmrtí, například při těžkých dopravních nehodách, nakonec v praxi získají jen bohatí lidé. Ti totiž mají peníze na špičkové advokáty. Ostatní poškození se budou muset spokojit s nejistými drobnými, které jim konkrétní soud přizná podle svého uvážení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z obsáhlého a ostře oponentního stanoviska České kanceláře pojistitelů (ČKP) k návrhu nového občanského zákoníku předloženého ministerstvem spravedlnosti, jenž počítá se zrušením tabulek pro určení odškodnění za ublížení na zdraví nebo úmrtí. Právo o tom jako první informovalo v pondělí.

„Schválení nového občanského zákoníku tak, jak ho navrhuje ministr Pospíšil, rapidně zhorší vyplacení peněz poškozeným a pozůstalým,“ napsal Právu výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec, který návrh občanského zákoníku označil za teorii chaosu v praxi.

Dnes má soudce k dispozici lékařský posudek, tedy vodítko, aby se v dané věci orientoval z odborného hlediska. „V návrhu nového občanského zákoníku se však stane neomezeným arbitrem subjektivního posuzování,“ zdůraznil Hradec.

O konkrétní částce by totiž měly soudy nově rozhodovat případ od případu s přihlédnutím ke konkrétním souvislostem a okolnostem, což je značně obecné konstatování.

Zvýšit částky v tabulkách?

Současné částky odškodného u konkrétních typů ublížení na zdraví určené taxativně v tabulkách jsou sice relativně nízké, ale podle pojišťoven principiálně zaručují určitou náhradu všem obětem, bez rozdílu, zda si mohou dovolit zaplatit špičkového advokáta, jenž umí bravurně dokazovat a kličkovat mezi zákony, nebo jen sotva průměrného právníka, který sotva sesmolí žalobu.

240 tisíc za smrt je ostudně málo

ČKP souhlasí s tím, že dnes stanovené odškodnění 240 tisíc korun za způsobení smrti člena rodiny je málo, ale tvrdí, že namísto toho, aby se tyto tabulky aktualizovaly, tak se určení takové ošemetné věci nechá jen na soudcích. Takže hypoteticky za prakticky stejnou újmu dostanou pozůstalí po oběti dopravní nehody v Praze milión a v Horní Dolní tři sta tisíc.

Částka 240 tisíc korun za smrt člena rodiny se do nynějšího občanského zákoníku podle ČKP dostala v roce 2004 po tragické nehodě autobusu u Nažidel. Do té doby české právo žádný takový nárok vůbec neznalo.

„Pojišťovny tehdejší iniciativu ve snaze o nalezení pro poškozené pozitivního řešení podpořily. Při prezentaci na mezinárodních odborných fórech toto řešení, s poznámkou, že částky by asi mohly být i vyšší, sklidilo potlesk jako transparentní, nekomplikované a předvídatelné řešení s jasným efektem rychlého, bezprůtahového vyplacení peněz pozůstalým,“ konstatoval Hradec.

Poroste zátěž soudů

ČKP předpokládá, že díky novému návrhu naopak vzroste zátěž soudů. „Dramaticky se zhorší přístup poškozených k právu v praxi, protože zejména ti méně znalí a méně movití si leckdy advokáta nevezmou, a tím nastane faktická nerovnost v přístupu k právu,“ zdůraznil Hradec.

Přitom ministerstvo svůj revoluční návrh obhajuje právě tím, že zrušení tabulek naopak přiblíží zákon a spravedlnost více k lidem. Mimochodem k prezentaci návrhu zákona zvolilo zjevně obdobný reklamní slogan jako jedna značka balené vody, když v úvodu na Justice.cz k občanskému zákoníku uvádí, že jedná se o „zákon pro život, zákon inspirovaný životem“.

„Místo toho ale stoupne role advokátů a výrazně se posílí subjektivní vlivy v rozhodování soudů,“ tvrdí Hradec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám