Hlavní obsah

V českých mobilech se ukrývá zlato za miliardu

Právo, Jindřich Ginter

Po českých domácnostech se povaluje dohromady 300 kilogramů zlata za zhruba miliardu korun, aniž by o tom většina lidí měla tušení. Každý z nás vlastní část tohoto pokladu, ale jediné, co s ním může dělat, je odevzdat ho k recyklaci. Zlato se totiž skrývá po troškách ve starých mobilních telefonech, válejících se v šuplících.

Článek

Informace vyplývá z analýzy, kterou pro Právo vypracovala nezisková organizace ASEKOL, zaměřená na odběr a recyklaci elektrozařízení.

„Celkem v ČR ladem leží kolem osmi miliónů zapomenutých mobilů, přičemž každý v sobě skrývá určité množství drahých kovů včetně zlata,“ konstatuje se v analýze. V Česku je evidováno více než 14 miliónů čísel mobilních telefonů, ročně se prodá na 2,5 miliónu nových přístrojů.

Mobil už pro mnohé, především mladé lidi, je starý po dvou letech, byť třeba bezproblémově funguje, protože vývoj jde tak rychle dopředu, že za tu dobu už nové přístroje nabízejí o mnoho vymožeností navíc, měnících klasický mobil v multifunkční komunikátor.

„Když by se podařilo recyklovat všechny nepoužívané telefony v ČR, získalo by se téměř 300 kg zlata, 2700 kg stříbra, 152 kg palladia a 8 kg platiny. To vše má dnes dohromady hodnotu téměř jedné miliardy korun,“ dodává studie ASEKOL.

Recyklovat lze 80 % z každého mobilu

Zpětně využít lze až 80 procent mobilního telefonu. „Zatímco zejména drahé kovy pro použití v telefonech se musí náročně těžit, recyklací se dají získat mnohem levněji a k přírodě šetrněji. Například těžba jednoho gramu zlata generuje téměř tři tuny odpadu, přičemž stejné množství lze získat recyklací pouhých devětadvaceti mobilů,“ vysvětluje Hana Ansorgová z ASEKOL.

Proces získání těchto kovů z mobilních telefonů není ale podle ní jednoduchý, a tak mohou lidé bohužel zapomenout na to, že by od příbuzných sebrali telefony a vyrobili si z nich třeba náhrdelník.

„Například telefony vybrané na akcích Zahoď mobil, které formou turné probíhají po celé republice, necháme recyklovat u specializovaných firem a ty funkční v rámci projektu Věnuj mobil dáme dětem z dětských domovů,“ dodala Ansorgová. Vybrat se tak už podařilo téměř 60 tisíc mobilů.

Anketa

Máte doma nějaké staré mobilní telefony?
Ano, dokonce několik
72 %
Ano, ale občas je ještě použiji
14,4 %
Ne, starých mobilů se zbavuji
10,3 %
Nemám žádný mobil
3,3 %
Celkem hlasovalo 16147 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám