Hlavní obsah

Spousta domácností v Česku už nevyžije bez dluhů

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního dubna vzrostly o 2,2 miliardy korun na 1,066 biliónu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 68 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Řada domácností není schopna bez úvěrů financovat svůj provoz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rostoucímu zadlužení napomáhá i menší opatrnost při poskytování úvěrů, která je viditelná v některých velkých bankách, které měly v posledních měsících problémy s plněním plánu úvěrů, a přistoupily proto k agresivnější reklamní strategii a snížení obezřetnostních pravidel,“ řekl ČTK ředitel pro bankovní služby, média a regulaci společnosti Partners Tomáš Prouza.

Růst zadlužování podle ekonomů ale současně znamená, že se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. Problém se tak z ekonomické roviny dostává i do oblasti sociální. Zadlužování začíná představovat problém pro banky, kterým se zvyšuje počet domácností, které mají problémy se splácením. Rozsah problémově splácených úvěrů přesahuje 55 miliard korun.

Současně ale vzniká pro stát a jeho sociální systém doprovodný problém, protože lidé, kteří nesplácejí úvěry, se velmi často následně stávají adepty exekucí, bankrotů a následně sociální výpomoci.

V České republice se začínají výrazněji projevovat rozdíly mezi bohatými a chudými, upozorňuje ekonom Jan Mládek. Podle tohoto ekonoma se tak prakticky projevuje početní oslabování střední třídy. Ta v každé zemi představuje určitou pojistku finanční a sociální stability.

Podle Českého statistického úřadu je v české republice kolem 800–900 tisíc lidí, kteří žijí na hranici oficiální chudoby.

Vkladů je stále více než dluhů

Podle údajů České národní banky jednodenní vklady domácností vzrostly od března o 17,2 miliardy korun na 1,031 biliónu Kč. Meziročně byly vyšší o 186,5 miliardy Kč.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, meziročně klesly o 112,6 miliardy Kč na 344,1 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem se snížily o 1,2 miliardy korun.

„Z pohledu velkých čísel se zdá, že je všechno v pořádku – objem nových vkladů výrazně převyšuje objem nových úvěrů. Reálně ale nová čísla potvrzují pokračující rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými,“ uvedl ředitel pro bankovní služby, média a regulaci společnosti Partners Tomáš Prouza. Podle něj střední a vyšší třída dokáže generovat dostatek nových úspor.

Anketa

Musíte si půjčovat peníze na běžný provoz vaší domácnosti?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27714 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám