Hlavní obsah

Exekuce děsí už i zodpovědné Čechy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exekuce se v Česku staly postrachem nejen chronických nenapravitelných dlužníků, ale bohužel i zodpovědných lidí, kteří jen někde zapomněli zaplatit pár desítek korun. Exekuční řízení totiž běží jako výkonná velkosériová továrna, padni komu padni. A s tím, jak roste počet exekucí, přibývá i stížností na postup exekutorů a jejich vykonavatelů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například soudci na Moravě upozornili v souvislosti s exekucemi na nedávném odborném kongresu Právní prostor 2011 na citelně narůstající počet vylučovacích žalob. Ty podávají lidé, kterým byl majetek zabaven, přestože tvrdí, že nic nedluží, ale bydlí u nich známý nebo příbuzný, jenž je dlužníkem.

„Počet stížností na exekutory má vzrůstající tendenci. V roce 2008 jsme obdrželi 412 stížností, o rok později 499 a loni 600 stížností. Odůvodněných ale bývá jen 15 procent z nich. Zároveň se neustále zvyšuje počet nařízených exekucí; v roce 2008 jich bylo přes 571 tisíc, loni už přes 700 tisíc,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Prezidentka střelila do vlastních řad

Za deset let, kdy se exekuce realizují prostřednictvím soukromých exekučních úřadů, se jich už vykonalo více než tři a půl miliónů, a nyní jich probíhá 1,6 miliónu.

„To je opravdu hodně a není v pořádku, že máme stále tolik aktivních exekucí. Mělo by se zamezit podbízení některých velice podnikavých exekutorů velkým věřitelům,“ střelila nečekaně ostře do vlastních řad na kongresu Právní prostor 2011 prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková.

Podle ní právě na Moravě až příliš agresivně a nevybíravě působí Exekutorský úřad v Přerově, patřících k největším v zemi. „Nárůst vylučovacích žalob na Moravě je daný podnikatelskou činností soudního exekutora JUDr. Vrány. Exekutorská komora je však bezbranná proti expanzivní kampani Exekutorského úřadu v Přerově; oni si vše monitorují a na vše jsou dobře připraveni. Ale pak se nám to vrací jako bumerang nárůstem vylučovacích žalob,“ prohlásila před sto padesáti soudci, advokáty a právníky Tvrdková.

Exekutorský úřad v Přerově realizuje jen letos přes 60 tisíc exekucí. Na druhé straně sama prezidentka Tvrdková se svým úřadem provede jen pár set exekucí ročně, takže za její kritikou, respektive sebekritikou exekutorského stavu, může být spíše vyostřující se boj mezi samotnými exekutory o zákazníky.

„Když se kácí les, létají třísky“

Ve skutečnosti na koberečku ministerstva spravedlnosti exekutoři příliš často nebývají a naopak působí k tiché spokojenosti věřitelů. „Před deseti lety se hledal účinný zákonný bič na dlužníky. Tehdy jsem z toho měl docela obavy. Ale těch skutečných přehmatů exekutorů, z pohledu celkového počtu provedených exekucí, je ve skutečnosti zanedbatelně málo,“ míní soudce Jaromír Jirsa.

A co se týče toho, že exekutoři občas zabaví majetek i lidem, kteří nic nedluží? „Pár vylučovacích žalob jsem už zaregistroval, ale vždy se to vyřešilo vyloučením majetku z exekuce. Když se kácí les, létají třísky, a od toho je vylučovací žaloba,“ dodal na Právním prostoru 2011 Jirsa.

V roce 2008 ministerstvo spravedlnosti zahájilo s exekutory dvanáct kárných řízení, o rok později 61 a loni patnáct. Z toho všeho celkem nařídilo 12 kárných opatření. Pokutu v roce 2009 dostali tři exekutoři, v roce 2010 čtyři, zbytek se vyřídil napomenutím.

„Velká část kárných řízení není ještě pravomocně ukončena. Bude záležet na Nejvyšším správním soudu, který po novele exekučního řádu posuzuje kárné žaloby, zda počet kárných opatření dále poroste,“ dodala Palečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám