Hlavní obsah

Za ježdění načerno Pražan platí 80 tisíc, jednu splátku i dvakrát

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když má člověk někde dluh a dopadne na něj kladivo exekuce, nestačí, že peníze pošle na uvedený účet. Ještě si musí pečlivě ověřit, jestli peníze skutečně doputovaly k exekutorovi či věřiteli. Jinak se totiž klidně může stát, že po něm budou chtít jednu splátku dvakrát, navýšenou o další penále z prodlení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Přesně to teď řeší čtenář Práva Jiří S. z Prahy, jehož si podává exekutorský úřad a banka jako pingpongový míček, a jde mu teď jen o jediné – aby peníze doputovaly na místo určení a on už měl navždy pokoj od starých dluhů.

Ty, jak přiznává, skutečně nasekal, a to tím, že léta jezdil v městské hromadné dopravě načerno a ignoroval několik pokut od dopravního podniku. A tak se původní dluh kolem deseti tisíc vyšplhal až na osmdesát tisíc a přišla mu exekuce na plat, rozdělená do několika částek.

Když tak velkou finanční ztrátu oplakal a začal peníze posílat, myslel si, že tím je věc uzavřena. Omyl.

Z jedné splátky jsou najednou dvě

„Na 17 tisíc korun mi exekutorský úřad v západočeském kraji nechal obstavit účet. Banka provedla převod na tzv. technický účet, kde částka leží dosud. Mezi tím jsem příkazem zaplatil další dvě exekuce a telefonicky se ujistil, že jsou věci vyřízené. Po měsíci ale přišla od exekutorského úřadu výzva, abych zaplatil zcela jinou, nižší částku s variabilním symbolem odpovídajícím první platbě, již ale odvedené na technický účet,“ popisuje Jiří.

Exekutoři mu následně sdělili, že nejspíš nedostali od banky zprávu, a banka mu zase oznámila, že žádnou zprávu exekutorům nedá, leda by si o ni napsali.

Zapeklitý technický účet

„Nebo bych si musel o potvrzení o převodu peněz na technický účet zažádat sám, což by mne stálo 200 korun. Exekutoři mne tedy telefonicky ujistili, že banku písemně o potvrzení požádají. Jenže nechápu, proč je to všechno třeba, proč se to dělá přes technický účet, když exekutoři by měli podle variabilních symbolů na svém účtu vědět, co jsem už zaplatil. Zatím to vypadá tak, že zaplatím jednou a pak si vzpomenou a pošlou mi na to samé další příkaz,“ diví se čtenář.

Navíc pokud exekutoři banku o potvrzení nepožádají a nevyjasní si příchozí platby na technický účet od dlužníka, tak je možné, že dlužníkovi opět exekučním příkazem z účtu odečtou peníze, které půjdou opět na technický účet a tam se administrativně „ztratí“.

„Kromě toho mám strach, aby mi pak exekutoři nenapočítali penále za zpoždění plateb, i když jsem já peníze posílal včas a ne mojí vinou je exekutorský úřad nevidí,“ zlobí se čtenář.

Prioritní jsou srážky ze mzdy

Přitom z exekučního řádu jednoznačně vyplývá, že právě srážky z platu jsou preferovanou metodou, jak z člověka dostat dluhy. Zabavování majetku by mělo být až na posledním místě.

„Současná právní úprava vede exekutory k tomu, aby peněžité pohledávky přednostně vymáhali jinými způsoby než prodejem movitých a nemovitých věcí. Exekuční řád stanoví přiměřenost exekuce na finanční plnění, přičemž prioritní je způsob přikázáním pohledávky z účtu, srážkami ze mzdy nebo zřízením exekutorského zástavního práva,“ potvrdila Právu Tereza Palečková z ministerstva spravedlnosti.

Jenže jak je ale vidět, i na první pohled jednoduchá záležitost, jakou je exekuce na plat, tedy pravidelné srážky a posílání peněz na účet exekutora/věřitele, se může někdy pořádně zadrhnout, a dlužníci by si proto měli dávat obzvlášť velký pozor na to, aby měli jistotu, že druhá strana peníze přijala. Vyplatí se vyžadovat písemné potvrzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám