Hlavní obsah

Elektřina od ledna 2012 zdraží až o šest procent

Právo, ČTK, Martin Procházka

Ceny elektřiny pro domácnosti by se od ledna příštího roku mohly zvýšit o 3,6 až šest procent, podniky si za elektrickou energii proti letošku možná připlatí 6 až 8,8 procenta. Vyplývá to z předběžných výpočtů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Úřad podle svého místopředsedy Blahoslava Němečka počítá se zdražením silové elektřiny, která by měla tvořit necelou polovinu celkové ceny, o pět až deset procent. Druhou část tvoří regulovaná cena elektřiny, která mimo jiné zahrnuje příspěvek na obnovitelné zdroje.

ERÚ při výpočtu cen odhaduje, že by vláda mohla stejně jako letos přispět ze státního rozpočtu na omezení zdražení regulované části ceny 12 miliardami korun.

Bez dotace státu zdražení přes 10 %

Bez státní dotace, která částečně kompenzuje vysokou podporu solárních elektráren, by elektřina příští rok zdražila velmi výrazně, upozornil Němeček. U podniků a domácností by podle ERÚ bylo reálné i více než desetiprocentní zdražení.

Loni vláda rozhodla, že prostředky na omezení růstu cen elektřiny získá z 26procentní daně ze solárních elektráren, z darovací daně za emisní povolenky a z pozemkového poplatku pro solární zdroje.

Pro příští rok by tyto tři pilíře měly být zachovány, otázkou však podle Němečka je, zda výše státní dotace bude opět činit 12 miliard korun.

„To závisí na rozhodnutí vlády podle aktuálních podmínek. Vláda o tom rozhodne na konci léta nebo na podzim,“ řekl Němeček.

Čeká se na verdikt ústavních soudců

Nový zákon o podporovaných zdrojích energie počítá s možností omezení růstu ceny elektřiny pro průmyslové podniky s vysokou spotřebou tím, že by se stanovil limit, za který by se nezdražovalo.

„Cena elektřiny je pro průmyslová odvětví významným cenovým vstupem a zátěží. Pokud by cena každý rok rostla kvůli podpoře obnovitelných zdrojů, podkopává to konkurenceschopnost některých průmyslových odvětví,“ řekl Němeček.

Němeček také upozornil, že plány pro příští rok by mohlo ovlivnit rozhodnutí Ústavního soudu, který v současnosti posuzuje oprávněnost 26procentní daně ze solárních elektráren.

„Rozhodnutí soudu nelze předjímat. Kdyby ale došlo ke zrušení některého z podpůrných pilířů, ministerstvo by na to muselo reagovat změnou příslušného zákona,“ uvedl.

Instalovaný výkon tuzemských fotovoltaických elektráren přesahuje 1900 megawattů, na začátku loňského roku přitom činil 463 MW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám