Hlavní obsah

Euro posiluje, přesto jej dál trápí dluhová krize

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
Praha

Evropská měna likviduje ztráty, které během posledního týdne nabrala na páru s dolarem. Pomohla především lepší data z Evropy. Vyhráno však zatím nemá.

Foto: Profimedia.cz

Euro začalo opět posilovat.

Článek

Evropská měna v pátek začala výrazně posilovat, když během dopoledne zpevnila o více než 0,7 % na 1,425 dolaru za euro. Její posílení bylo reakcí na ekonomická data z Evropy, která potvrdila, že země eurozóny prochází i nadále robustním růstem.

Podle Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie (EU), se totiž HDP eurozóny v prvních třech měsících roku 2011 zvýšilo o 0,8 %, když jen německá ekonomika rostla o 1,5 %. Obchodníci tak mohli na chvíli zapomenout na příliv negativních zpráv, díky kterým se evropská měna během týdne propadla o skokových 5,2 %.

Řecko znovu na scéně

Vyhráno však zatím nemá a jeho dalšímu pádu ani lepší evropská data zabránit nemusejí. Situace v eurozóně se totiž v posledních dnech opět vyhrotila, když začal trh znovu spekulovat, že by po Portugalsku mohlo potřebovat dodatečnou pomoc opět Řecko. To již v minulém roce získalo garance na půjčky ve výši 110 miliard eur od EU i Mezinárodního měnového fondu (MMF).

EU i MMF však počítaly s tím, že si Řecko již v roce 2012 bude schopno vypůjčit 25 až 30 miliard eur na finančních trzích, což se nyní ukazuje jako nereálné. Pokud by si totiž řecká vláda chtěla dnes půjčit na trhu, musela by jen za dvouletou půjčku nabídnout úrok ve výši 23 %.

Investoři nad Řeckem lámou hůl

Nechuť některých evropských politiků tyto finanční prostředky poskytnout vede k rostoucímu přesvědčení investorů, že budou věřitelé Řecka nuceni dříve či později čelit ztrátám z případné restrukturalizace dluhu. Ta by se nejvíce dotkla německých a francouzských bank, které vlastní řecké dluhopisy za přibližně 46 miliard eur a mohla by v konečném důsledku ohrozit celou eurozónu.

Například podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Bloomberg věří 85 % všech dotázaných investorů tomu, že řecký stát čeká bankrot. Nadpoloviční většina pak počítá s bankrotem také u dalších problémových zemí eurozóny, jako je Portugalsko a Irsko.

Koruna mírně oslabila

Pod mírným prodejním tlakem se v pátek na páru s eurem nachází také koruna, která zeslábla k ceně 24,37 Kč za euro a jen během tohoto týdne již ztratila 0,9 %.

I přesto zatím česká měna patří v tomto roce mezi měny s nejvyšší výkonností, když jen od konce loňského roku zpevnila na páru s eurem o necelá 4 %. Koruně v pátek nepomohly ani lepší domácí výsledky, podle kterých česká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla o 0,6 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám