Hlavní obsah

Českým rodinám zbývá na utrácení stále méně

Právo, Jiří Vavroň

České domácnosti začínají obracet každou korunu. Příjmy většiny domácností pokryjí jen nezbytné výdaje. Na počátku roku se příjmová situace domácností vzhledem k restriktivním rozpočtovým opatřením přijatým v nepodnikatelské sféře zhoršila. Uvádí to nejnovější analýza příjmů a výdajů českých domácností ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

České rodiny, uvádí se v ministerské zprávě, mohou letos počítat s nižšími příjmy, a současně s vyššími výdaji za bydlení, výživu. To ještě více sníží volné disponibilní prostředky domácností, tedy možnost utrácet. A to i přesto, že obchodníci letos nepočítají s výraznějším růstem cen spotřebního zboží.

Již v 54 procentech českých rodin se podle agentury STEM připravuje každý měsíc rozpočet, a plánuje se, kolik a za co je možné utratit. Hospodárnost a uvážlivý přístup k domácím financím je ale spíš než obezřetným finančním uvažováním vynucen nedostatkem peněz. České domácnosti totiž většinu svých příjmů utratí za nezbytné základní výdaje, jako jsou bydlení, potraviny a doprava, uvádí analýza ministerstva práce a sociálních věcí.

Struktura výdajů českých domácností (v %)
Bydlení21,7
Potraviny19,3
Služby a ostatní zboží11,1
Doprava10,7
Kultura, rekreace10,7
Bytové vybavení6,3
Stravování, ubytování5,0
Odívání, obuv5,0
Pošty, telekomunikace4,6
Alkohol, tabák2,8
Zdraví2,7
Vzdělávání0,7
Zdroj MPSV

V prvním čtvrtletí vzrostly především ceny spojené s bydlením ( 4,8 %), vodného a stočného ( 6 %). Výrazně zdražily i pohonné hmoty. Letos nelze ani počítat s výrazným růstem platů. Rodiny v Česku proto nebudou letos schopné utrácet více než loni. A to přitom loňský rok nepředstavoval pro obchodníky žádné žně.

Kupní síla mzdy v loňském roce vzrostla pouze o půl procenta, uvádí dále MPSV ve své analýze. Mzdy v meziročním srovnání vzrostly o 2 %, což je nejméně za posledních deset let. V nepodnikatelském sektoru se reálná hodnota průměrného platu dokonce o 2,1 % snížila.

Pokud už českým domácnostem zůstanou nějaké volné prostředky, raději než je utratí, je odnesou do bank. Loni se úspory domácností zvýšily ve srovnání s rokem 2009 o 90 miliard, a to i přes velmi mírné úroky, které byly někdy nižší než inflace. Podle průzkumu STEM spoří 40 % domácností.

Foto: Právo

Jelikož většinu příjmů rodin pohltí výdaje, které je nutné zaplatit – bydlení, potraviny, cesty do práce, pohonné hmoty, telefon, internet – ubývá možností investovat peníze do vzdělání, volného času, knih, návštěv divadel, kin, sportovních utkání atd. To budou letos oblasti, kde lidé mohou šetřit a které patrně nejvíce pocítí úbytek tržeb.

Přesto v Česku podle mínění analytiků počet chudých příliš neporoste. Takzvanou peněžní chudobou (charakterizuje ji 60 % a méně střední hodnoty příjmu domácností) bylo loni v Česku ohroženo 885 tisíc osob.

Mzdy a důchody vzrostou jen o stovky

Přírůstek průměrných mezd by mohl letos představovat 2,4 až 3,2 %. Při očekávané inflaci v rozmezí 2 až 2,5 % by se tedy kupní síla domácností nijak výrazně nezvýšila. Průměrná mzda loni v ČR sice dosáhla 23 951 korun, ovšem jak upozorňuje MPSV, na tento plat nedosáhlo 66 % tuzemských zaměstnanců. Nejčastěji vyplácená mzda byla zhruba o 3873 korun nižší, než byl hrubý celostátní mzdový průměr.

Průměrný důchod dosáhl loni 10 093 korun, v letošním roce se předpokládá jeho výše zhruba v hodnotě 10 544 korun.

Letos je ale nutné počítat s poklesem podpory v nezaměstnanosti, což ještě omezí kupní sílu takto postižených rodin. Loni podle MPSV představovala průměrná podpora v nezaměstnanosti 5698 korun, letos bude tento průměr odhadem dosahovat pouze 5476 korun.

Že rodinám nezbývá příliš mnoho volných finančních prostředků, potvrzuje i zpráva České národní banky, podle které české domácnosti měly na konci března u bank úvěry, které nesplácely 90 a více dnů, v celkové hodnotě 55,5 miliardy korun. Je to téměř třikrát více v porovnání s prvním čtvrtletím „krizového“ roku 2008. Vysoký nárůst je patrný zvláště u úvěrů z kreditních karet. Celkem měly ke konci března české domácnosti půjčeno od bank 1,033 biliónu korun.

Anketa

Zbývají vám z výplaty peníze na utrácení za "nepotřebné" věci?
ano, nestěžuju si
11,8 %
ano, ale jen velmi málo
17,5 %
ne, vycházíme tak akorát
29 %
ne, nemám často peníze ani na ty potřebné
41,7 %
Celkem hlasovalo 43914 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám