Hlavní obsah

Dotace státu na bydlení pro mladé skončí, budou jen levné úvěry

Právo, zr

Dotace poskytované Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB) vystřídají z velké části úvěry. Na dotace už totiž stát nebude mít peníze. Prohlásil to náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Na poskytování návratných prostředků bude založen návrh nové koncepce státní bytové politiky, která v současnosti vzniká na ministerstvu pro místní rozvoj.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Chceme koncepci orientovat takovým směrem, který bude co nejméně závislý na státním rozpočtu,“ zdůraznil Kalous.

Státní půjčky můžou být například na výstavbu nájemních bytů. „Nájemní byty se nestaví, protože na trhu nejsou dlouhé a levné peníze,“ uvedl ředitel SFRB Ľubomír Vais. Chystané státní úvěry proto podle něj mají být nízkoúročené a dlouhodobé, a to až na 25 let.

Developeři podle zjištění ČTK tvrdí, že výstavba nájemních bytů je pro ně kvůli špatné návratnosti nevýhodná. Nové nájemní bydlení tak nyní v Česku prakticky nevzniká.

Fond bydlení dříve poskytoval obcím dotace na výstavbu nájemních bytů. Letos ale kvůli vládním škrtům tuto formu podpory neposkytuje. Stát má možnost dát na tuto výstavbu záruku za splácení bankovních úvěrů. SFRB ručí úvěrující bance nejvýše za 70 % nesplacené části jistiny úvěru.

Návrh koncepce státní bytové politiky má být hotov do konce května. Vláda by měla dostat materiál na stůl v červnu.

Banky poskytnou hypotéky za 100 miliard

Banky by letos mohly podle odhadu ČSOB poskytnout občanům hypotéky za zhruba 100 miliard korun. Hypoteční trh by tak mohl stoupnout téměř o pětinu.

Loni po dvou letech poklesu trh vzrostl, a to o téměř 15 %. Banky poskytly občanům 51 000 nových hypoték za 84,8 miliardy Kč. Nejvíce hypoték poskytly banky v roce 2007 – za 142 miliard Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám