Hlavní obsah

Ceny komodit prudce klesají, stříbro odepsalo za čtyři dny 28 procent

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po několikaměsíčním téměř nepřetržitém růstu cen na komoditních trzích přinesly minulé dny dramatickou změnu. Ta obchodníkům znovu připomněla, že nic neroste do nebe.

Článek

Říká se, že ceny akcií a komodit stoupají po eskalátoru, zatímco padají ze skály. Přesně to platilo i v tomto týdnu, kdy ceny některých komodit vymazaly během několika málo dnů zisky, jež budovaly po dobu i několika měsíců. Ukázkovým příkladem je stříbro, jehož cena doslova zkolabovala, když se od pondělí snížila o skokových 28 % a spadla až na 34 dolarů za unci (asi 31,1 gramu).

Stříbro však nebylo jedinou komoditou, jejíž cena prudce klesala. O více než 14 %, na 109 dolarů za barel, klesla cena severomořské ropy Brent, o devět klesla cena zemního plynu a osmiprocentní pád zaznamenala například cena kukuřice a pšenice. Výprodej, i když menší, se nevyhnul ani akciovým trhům. Například americký burzovní index S 500 během týdne klesnul o 2,5 % a přibližně stejné ztráty zaznamenaly indexy v Evropě.

Souhrn několika faktorů

Masivní výprodej na trhu s komoditami měl na svědomí souběh hned několika faktorů. Již začátkem týdne začala klesat prudce cena stříbra, které reagovalo na rozhodnutí některých brokerských domů v USA zvýšit požadavek na složený kapitál potřebný ke spekulacím se stříbrem.

Více než desetiprocentní pád, který následoval, znervózněl nejen obchodníky na stříbře, ale i na jiných komoditách, jejichž ceny v minulých měsících rovněž prudce rostly. Stačilo tak již pouze málo, aby se obavy z korekce rozšířily i na další trhy, a to málo přineslo právě čtvrteční obchodování, kdy se trhy dočkaly zasedání Evropské centrální banky (ECB) a přísunu nových ekonomických dat ze Spojených států.

ECB sazby nezvýší, americká ekonomika může opět zpomalit

ECB rozhodla ve čtvrtek odpoledne o ponechání sazeb beze změny a dala jasně najevo, že sazby ani v příštím měsíci neporostou. Zklamání, které toto rozhodnutí vyvolalo, spustilo vlnu výprodejů evropské měny, která v minulých týdnech prudce rostla a v očekávání růstu sazeb v eurozóně zpevnila až na dosah 1,50 dolaru za euro. Ve čtvrtek však dolar, v reakci na zasedání ECB, zpevnil o čtyři centy zpět pod 1,46 dolaru za euro. Právě slabý dolar byl přitom v minulosti jedním z hlavních tahounů růstu cen komodit, které se obchodují v dolarech.

Druhým faktorem, jenž přispěl ke korekci na trzích, byla slabá data z amerického trhu práce. Podle nejnovějších odhadů totiž v posledním dubnovém týdnu v USA vzrostl počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti ze 431 000 na 474 000. Jedná se tak o nejhorší výsledek od loňského srpna a o výrazné zklamání, když trh počítal s jejich snížením na 415 000. Ještě před čtyřmi týdny přitom počty nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti dosahovaly o téměř 100 000 méně.

Zhoršení situace na americkém trhu práce vyvolalo obavy z opětovného zpomalení americké a světové ekonomiky, které byly navíc umocněny prohlášením čínské centrální banky, jež označila inflaci za nejvyšší prioritu a naznačila, že v boji s ní přistoupí k dalšímu zvyšování úrokových sazeb a ochlazování čínské ekonomiky. Osud cen komodit tak nyní zdá se mají v rukou nově příchozí data z USA. Potvrdí-li, že americká ekonomika pokračuje ve zpomalování, několikaměsíční růst cen komodit na finančních trzích může být na delší dobu u konce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám