Hlavní obsah

Cizinci dluží českým nemocnicím 41 miliónů

Právo, Václav Pergl

Cizinci, kterým byla v českých nemocnicích loni poskytnuta zdravotní péče, za ni dluží 41 miliónů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Ústav zdravotnické informatiky a statistiky (ÚZIS). Právo je získalo ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Loni byla v nemocnicích ČR poskytnuta zdravotní péče 79 557 cizincům a stála 588 miliónů korun,“ uvádí Ivan Popovič z uvedeného ústavu. Ve srovnání s rokem 2009 se v ČR léčilo o tisíc cizinců víc a léčba byla o 13 miliónů dražší.

Nejvíc ošetřených bylo ze Slovenska

Z loňských ošetřených cizinců bylo 40 137 pacientů ze zemí Evropské unie. Nejčastěji byli ošetření pacienti ze Slovenska (16 783), dále ti, kteří byli zahrnuti do kategorie ostatních (12 374), následují Ukrajinci 11 510, Němci 6151 a Vietnamci 5992.

Péče o cizince stála 588 miliónů korun, z toho 319 miliónů představovaly náklady na pacienty z Evropské unie. Nezaplaceno zůstává 41 miliónů korun, což představuje sedm procent celkových nákladů na zdravotní péči o cizince v nemocnicích, a je to o osm miliónů méně než za předešlý rok.

Nejvyšší náklady byly vynaloženy na léčbu občanů Slovenska (171,3 miliónu korun) a dále na kategorii pacientů zařazených mezi ostatní (97 miliónů korun) a Ukrajince (72 miliónů korun).

Cizinci platí nejčastěji hotově

V rámci úhrad zdravotní péče 18,7 procenta pacientů využilo pojištění, hotově platilo 43 procent pacientů. Třetím významným zdrojem úhrad bylo využití smluvního pojištění cizinců v ČR. Využilo ho 27 procent pacientů a zaplatili 154 miliónů korun.

Ústav neuvádí, která onemocnění cizinců české nemocnice léčila. Dotazem v nemocnicích Právo zjistilo, že spektrum je široké od akutních operací přes dýchací problémy, potíže se zažívacím traktem po úrazy, zlomeniny, infarkty i mrtvice. Všechny nemocnice shodně uvedly, že někteří cizinci jim za péči dluží léta a nedaří se peníze od nich získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám