Hlavní obsah

Lidé padají do pasti. Kupují domy a byty bez práva k cestě

Právo, Jindřich Ginter

Řada lidí koupí nový byt či rodinný dům často bez právního nároku k používání přístupové silnice a chodníků. Ty bývají v některých okrajových částech měst často ve vlastnictví jiných osob, které mohou a také dělají potíže.

Foto: Petr Horník, Právo

Při koupi nemovitosti je třeba dát si pozor, zda má vlastník právo používat příjezdovou komunikaci.

Článek

Vyplývá to z právní analýzy, kterou pro Právo na základě soudní judikatury vypracoval Evropský právní informační systém Codexis.

„Pastí se čím dál tím častěji stávají nedořešené developerské projekty, v rámci kterých sice bydlíte v novém bytovém domě či v domu se zahradou, ale bez možnosti přístupu k němu,“ řekla Právu právnička Petra Gříbková z Codexisu.

Podle ní si sice přístup můžete zajistit věcným břemenem chůze a jízdy, jenže vlastník komunikace s tím nemusí souhlasit nebo může požadovat hodně peněz.

Na to narazili například lidé na okraji Prahy v Horních Počernicích, kde obec povolila výstavbu řadových domků a bytovky, ale už si u investorů předem právně nezajistila, aby k nim rovněž vybudovali komunikace.

Na poslední chvíli je k tomu sice před kolaudací přinutila, jenže ani po pěti letech diskuzí obec novou silnici nechce převzít s tvrzením, že developeři-majitelé pozemku, kde komunikace stojí, na ní šetřili a nepostavili ji v souladu s normami.

Lidé nemají ve smlouvách s developerem zajištěno věcné břemeno přístupu, a když třeba domky chtějí prodat, musejí ke svému velkému překvapení u majitelů o něj dodatečně žádat, aby kupující vůbec od banky dostal na dům hypotéku.

Do bytu přes závoru či verandu

„Pokud nemůžete za takové situace věcné břemeno získat, nezbývá než se obrátit na okresní soud,“ radí Gříbková. Občanský zákoník konstatuje, že „není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud zřídit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek“.

Podstatná je však podmínka o nemožnosti zajistit přístup jinou přístupovou cestou. „Pokud nějaká alternativa existuje, byť nevhodná, tak máte smůlu a může se stát, že budete nuceni každý den překonávat závoru či veškeré zásobování řešit průchodem přes obytnou terasu,“ varovala Gříbková.

Pozor na antény!

Věcné břemeno bývá zřízeno i třeba k sítím nebo k anténě na domě, což však může naopak ztížit prodej bytu či získání úvěru od banky na jeho koupi. Časté je věcné břemeno vztahující se na doživotní užívání, tzv. vejminek, právo čerpání vody ze studny nebo právo umístění zařízení.

„Přestože, je například anténa umístěna na střeše domu, zápis věcného břemene do listu vlastnictví je proveden pro každou bytovou jednotku,“ upozornila Gříbková.

V případě umístění technologického zařízení na nemovitostech se proto snažte dohodnout formou smlouvy o nájmu, které nemají takový dopad na výkon vlastnických práv. Zda je či není nemovitost zatížena věcným břemenem, lze zjistit z výpisu vlastnictví u katastrálního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám