Hlavní obsah

Cena zlata pokořila hranici 1500 dolarů za unci

– Singapur

Cena zlata ve středu na promptním trhu, tedy na takovém, kde se uzavření a plnění obchodu časově shoduje, poprvé v historii překonala psychologicky důležitou hranici 1500 dolarů za troyskou unci (asi 31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí slabý kurz dolaru a obavy ohledně dluhové krize v eurozóně, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Issei Kato, Reuters

Cena zlata by měla do budoucna nadále stoupat.

Článek

Zlato na promptním trhu zdražilo až na rekordních 1500,16 dolaru, poté se ale vrátilo těsně pod 1500 dolarů. Na termínovém trhu, tedy na takovém, kde mezi dnem uzavření obchodu a dnem plnění nastane určitá doba, zdolal žlutý kov hranici 1500 dolarů již v úterý.

Podle analytiků bude cena zlata nadále podporována drahou ropou, obavami z inflace a dluhové krize v eurozóně a napětím v arabském světě. „V tomto okamžiku neexistuje mnoho důvodů k prodeji,“ upozornil obchodník Darren Heathcote ze společnosti Investec Australia.

Přední konzultační firma GFMS minulý týden uvedla, že cena zlata by se letos mohla vyšplhat nad 1600 dolarů za troyskou unci. Nárůst vykazují také další drahé kovy. Cena stříbra se ve středu vyšplhala na 44,34 dolaru za troyskou unci, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám