Hlavní obsah

Za nehodu v autě bez povinného ručení teď platí čtvrt miliónu

Právo, Jindřich Ginter

Třicetiletému muži ze severních Čech se škaredě nevyplatilo, že chtěl ušetřit pár stovek ročně za povinné ručení své staré felicie. Nedodržel bezpečnou vzdálenost a na kluzké silnici naboural do Citroënu C4 Picasso.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Teď musí České kanceláři pojistitelů (ČKP) zaplatit ze svého přes 236 tisíc korun. Viník měl ještě štěstí, že nedošlo ke škodám na zdraví (řečeno žargonem pojišťováků), protože pak vymáhané částky snadno přesahují milión korun.

Řidič staré felicie se přitom do takové šlamastiky dostal úplně zbytečně. Povinné ručení by ho totiž za dobu, kdy neměl sjednanou pojistku, vyšlo na 420 korun. Není ale jediný, který se zbytečně dostal do prekérní situace.

Sestřelil ferrari a dům

Jiný řidič s opelem s falešnou SPZ loni předčasně odbočil a měl tu smůlu, že narazil do ferrari. Obě auta byla odražena na dům, na místě nehody navíc zůstali lehce zranění. Viník a zároveň neplatič povinného ručení způsobil vysokou škodu ve výši přes 2,5 miliónů korun. Pokud tyto peníze ČKP nezaplatí víceméně obratem, skončí u soudu.

261 miliónů za dva roky

Od neplatičů povinného ručení už ČKP vybrala během dvou let 261 miliónů korun. Z garančního fondu ČKP jsou následně vypláceny škody poškozeným, kteří utrpěli škodu v souvislosti s dopravní nehodou zaviněnou autem bez povinného ručení.

Zatímco v roce 2008 dosáhly tyto škody 355 miliónů korun, loni to bylo 211 miliónů korun. Celkový počet nepojištěných škod oproti roku 2008 poklesl ze 4871 na 3639 nepojištěných škod v roce 2010.

Za každý den, kdy vozidlo nebylo pojištěno, Česká kancelář pojistitelů uplatňuje sankční příspěvek nepojištěných do garančního fondu u osobních vozidel 50 korun, nebo 70 korun podle objemu vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám