Hlavní obsah

Na vlně zájmu o hypotéky se veze i stavební spoření, které se začíná měnit

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zvýšené vlně zájmu Čechů o hypotéky se veze i stavební spoření. Spořitelny se zároveň v reakci na restrikce státní podpory začínají více chovat jako banky a produktově se s nimi propojují. Některé z nich už nabízejí i klasické půjčky či běžné účty, jiné se snaží stát alternativou k penzijním fondům, aby dosáhly na státní příspěvky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Raiffeisen stavební spořitelna v únoru vyčlenila miliardu korun pro nové úvěry na bydlení se sazbou od 4,1 procenta, a jak Právu potvrdila, během několika týdnů žadatelé o úvěry z toho překvapivě rychle vyčerpali více než 40 procent.

Stavební spořitelna Modrá pyramida zase nyní ne jen rozšířila své týmy poradců-prodejců, ale navíc začala kromě stavebního spoření prodávat další bankovní produkty ze skupiny Komerční banky, jako je účet pro studenty, kreditky či půjčky nevázané na žádný konkrétní účel.

Čtyřprocentní zúročení úspor za novou smlouvu

Dále nově nabízí i relativně slušné zúročení domácích úspor čtyřmi procenty ročně (na běžných bankovních účtech bývá kolem 2-2,5 procenta) za podmínky, že si u ní uzavřete novou smlouvu o stavebním spoření.

„Klient může počítat s tím, že částka, kterou vloží na svůj účet v průběhu tzv. upisovacího období, které trvá čtyři měsíce po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, bude úročena úrokovou sazbou čtyř procent po dobu jednoho roku. Musí si u nás založit stavební spoření s maximální cílovou částkou milión korun a vloží na svůj účet stavebního spoření minimálně deset tisíc,“ upřesnila Modrá pyramida.

Úvěr na celou cenu nemovitosti

Kromě toho nabízí hypoúvěry ve výši až 100 procent hodnoty nemovitosti, s možností rozložení splátek až na 28 let a s úrokovou sazbou 4,39 procenta, bez nutnosti počáteční akontace.

Pro klienty, kteří mají naspořeny již určité peníze, začíná sazba od 4,09 procenta.

Ještě v letech 2008 a 2009, tedy v době, kdy se projevily dopady finanční krize, bylo velmi obtížné získat hypotéku nebo úvěr na celou cenu nemovitosti.

Z výhodnosti stavebního spoření, které Češi zjevně neodepsali ani po vládních škrtech podpory, těží samozřejmě lídr trhu - Českomoravská stavební spořitelna.

„Roční efektivní úroková míra u nových smluv o stavebním spoření i po úpravách státní podpory a zdanění úroků z vkladů může být vyšší než pět procent,“ konstatuje Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), která nově nabízí překlenovací úvěry od 3,9 procenta s vyřízením bez poplatku za zpracování.

ČMSS zároveň ze všech stavebních spořitelen nejvíce usiluje o to, aby vláda zahrnula stavební spoření do penzijní reformy, s argumentem, že vlastní byt na stáří patří k těm nejlepším formám zajištění.

A stavební spořitelny by se tak zase dostaly více do hry z pohledu toho, na co stát hodlá prioritně přispívat.

Půjčí i bez zástavy

Stavební spořitelna Wüstenrot zase letos začala poskytovat úvěr až do dvou miliónů korun bez zajištění zástavním právem nemovitosti za 5,9 procenta. Požádat o něj může každý, kdo má jeden rok stavební spoření u jakékoliv stavební spořitelny a do okamžiku čerpání uspoří deset procent cílové částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám