Hlavní obsah

Česko se dlouhodobě potýká s poklesem turistů, loni se situace mírně zlepšila

Novinky, pit
Praha

Česká republika od roku 2006 registruje pokles zájmu v oblasti cestovního ruchu. Přesto podle výsledků průzkumu společnosti KPMG Česká republika došlo v roce 2010 k mírnému oživení v počtech klientů využívajících hotelové a konferenční služby.

Článek

Průměrná obsazenost hotelových pokojů se ve srovnání s rokem 2009 zvýšila o 3,25 % na celkových 52,14 %. Alarmující je však výrazný pokles ceny za ubytování, která se meziročně snížila o 20 %, a s ní související výnos z ubytování, který se meziročně propadl zhruba o 16 %, ze 759 Kč v roce 2009 na 633 Kč v roce 2010.

„Od sametové revoluce a především v letech 2005 až 2008 jsme byli svědky výrazného nárůstu počtu hotelových zařízení. Nyní v době recese se mnohé z nich potýkají s problémem, jak naplnit svou kapacitu. Tvrdá konkurence je vedla ke snižování ceny služeb,“ říká Ondřej Špaček z KPMG Česká republika.

Loni nejvíc turistů z EU

Jak z průzkumu vyplývá, dlouhodobě táhne turisty přelom léta a podzimu, s nejmenší obsazeností se poskytovatelé ubytovacích zařízení potýkají v zimních měsících.

Turisté, kteří vyhledávají v České republice ubytování hotelového typu, byli v roce 2010 ze 48,6 % nejvíce zastoupeni občany Evropské unie, přes 23 % kapacity hotelů naplňují hosté ze zemí mimo Evropskou unii.

Největší podíl hostů, přes 44 %, si služby v hotelech objednává přes cestovní kanceláře či touroperátory, ať už individuálně, či skupinově. Jako nejčastější důvody pobytu uvádějí hosté z 56,88 % turistiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám