Hlavní obsah

Násilností přibývá, oběti mohou náhradu dostat i z pojištění domácnosti

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Počet násilných trestných činů loni vzrostl v porovnání s rokem 2009 o více než tisíc případů na celkově bezmála 19 tisíc. Loupeží jako takových je sice statisticky vzato méně, ale naproti tomu přibylo zejména „nebezpečné vyhrožování, vydírání, rvačky, násilí a vyhrožování proti skupině osob“. Vyplývá to z výkazů Policie ČR.

Článek

Jak Právo navíc zjistilo, některé velké pojišťovny registrují nárůst výše částky odškodnění v případech, kdy jejich klienti byli přepadeni pod pohrůžkou násilí. Většinu materiálních škod z těchto případů se totiž policii už nedaří zajistit. Loni pachatelé násilných činů způsobili škody za 204 miliónů korun a zpětně se podařilo vrátit pouze 6,4 miliónu korun.

„Těchto případů přibývá. Sice o tom nemáme přesné statistiky, ale vnímáme trend, kdy roste počet lidí, kteří se uchylují k násilnému získávání peněz,“ řekla Právu Eva Svobodová z Uniqa.

Kooperativa v roce 2010 řešila přes 590 případů, kdy její klienti byli loupežně přepadeni, což je sice o zhruba dvě stě případů méně než v roce 2009, ale na druhou stranu eviduje nárůst výše průměrného odškodnění přepadeného z 13 tisíc korun na 22 tisíc korun v roce 2010.

Počty násilných trestných činů
rok20092010
Loupeže46874019
Rvačky516
Vyhrožování skupině osob87116
Nebezpečné vyhrožování15892068
Vydírání12561359
Násilné činy celkem16 88718 730 (objasněno 13 462)
Škody265 mil. Kč204 mil. Kč (zajištěno 6,4 mil.)
Poznámka: Jde pouze o výběr násilných činů. Kompletní statistiky o kriminalitě v ČR jsou k dispozici na stránkách policie.cz v sekci Informační servis. Například vražd se loni stalo 173 a objasněno bylo 170.

Částečná kompenzace z pojistky domácnosti

Mnozí oloupení si však neuvědomují, že část škody jim může pojišťovna kompenzovat z běžného pojištění domácnosti, byť k přepadení došlo mimo jejich domov.

„V pojištění domácnosti je u nás riziko odcizení, včetně loupežného přepadení na území ČR, již standardně zahrnuto,“ řekl Právu Milan Káňa z Kooperativy.

„Loupežné přepadení je kryto v rámci pojištění domácnosti, pojištění podnikatelů i pojištění průmyslu,“ potvrdil Václav Bálek z Allianz.

„Máte-li u nás pojistku domácnosti, a přepadnou vás třeba večer na cestě z práce, lupič vám vyhrožuje smrtí či vás vydírá, tak lze vyplatit odškodnění. Musíte mít protokol od policie a také je vhodné doložit doklady o věcech, které vám zloděj sebral,“ dodal výhradní poradce Kooperativy Marian Skrip.

Kolik můžete dostat

Okradení ovšem nemohou kalkulovat s tím, že v každém případě dostanou náhradu úplně za všechno, o co přišli. Záleží na limitu pojištění domácnosti, z něhož se počítá procentuální část pro finanční plnění u loupeže.

Čtyřčlenná domácnost v Praze je podle Skripa běžně pojištěna na 750 tisíc korun, přičemž náhrada může činit pět procent, tedy 22 tisíc korun. Pokud jste měli na ruce drahé hodinky a nemáte k nim účtenku, musíte mít svědka, že jste je nosili nebo alespoň sepsat čestné prohlášení.

Bere se v úvahu i vyhrožování dětem

A jak pojišťovna definuje loupežné přepadení? „Je to krádež pod pohrůžkou násilí ne jen na dané osobě, ale i jiného člena domácnosti. Podmínkou pro vyplacení pojistného plnění není, že by násilí muselo být dokonáno. Takže když vám lupič třeba vyhrožoval, že když mu nedáte, co chce, ublíží vašim dětem, a vy jste to uvedli do policejního protokolu, tak i na to se pojistka domácnosti vztahuje,“ vysvětlil Skrip z Kooperativy.

„Škoda způsobená pachateli trestné činnosti, včetně loupežného přepadení, je standardně kryta pojištěním, nicméně je třeba vždy zkoumat podmínky konkrétní pojistné smlouvy,“ nabádá Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Anketa

Stali jste se někdy obětí přepadení?
ano, okradli mě
25 %
ano, ale dokázal/a jsem se ubránit
7,3 %
ne
67,7 %
Celkem hlasovalo 9442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám