Hlavní obsah

Banky si na poplatcích strhávají rekordních 100 miliónů korun denně

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky v Česku vybraly za rok 2010 na poplatcích rekordních 38 miliard korun. A letos si strhávají ještě více, takže bankovní poplatky opět budou překonávat nová maxima. Za každou vteřinu si totiž od lidí připočítají 1 216 korun, tedy o 60 korun více než loni. Poprvé v historii zaplatíme za poplatky přes 100 milionů korun denně. Vyplývá to z analýzy serveru Bankovnipoplatky.com.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Na základě údajů, které zveřejnila ČNB, se totiž za rok 2010 vybralo na bankovních poplatcích přes 38,334 miliardy korun. Vzorec výpočtu vychází z částky z výsledků hospodaření bank za rok 2010, položka výnosy z poplatků a provizí – 48,251 miliardy korun a k dobru bankám jsou odečteny náklady na poplatky a provize – 9,917 miliardy korun,“ uvedl Patrick Nacher z Bankovnipoplatky.com.

Na poplatcích a provizích loni banky vybraly o 1,5 miliardy korun více než v roce 2009.

„Takový skok jsme zaznamenali naposledy mezi roky 2006 a 2007. Přitom úrokové výnosy bez započítání nákladů klesly o více než sedm miliard korun,“ zdůraznil Nacher.

Některé velké banky končí s drahými balíčky a odpouští poplatky za vedení účtu

Některé velké banky, jako například Komerční banka, už začínají přicházet o klienty, a tak upravují své marketingové strategie. Právě KB před několika dny oznámila, že končí s balíčkovými konty a odpouští část poplatků za vedení účtu, má-li na něm klient určitý obnos a obrat.

Lidé tak mohou mít účet se základními funkcemi s možností další služby si dodatečně dokoupit až podle aktuální potřeby. V balíčcích totiž klienti často platí i to, co ve skutečnosti nevyužívají, a vyjdou je tak dráž, než účty v základním provedení.

Obdobný systém vedení běžného účtu s možným dokupováním dalších služeb má Česká spořitelna. Odměnu za platbu kartou pak nabízí klientům například GE Money Bank. RB to má u svého e-konta zase tak, že když vám na účet chodí více než 25 tisíc korun měsíčně, neplatíte žádné poplatky za vedení účtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám