Hlavní obsah

Dlužníkům lze exekučně odebrat i sociální dávky

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chronickým dlužníkům, kteří třeba městům neplatí nájmy za obecní byty, lze brát pravidelné sociální dávky. Právu to potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přitom ještě nedávno starostové obcí sepisovali žádosti na vládu, aby si mohli už konečně více došlápnout i na dlužníky, kteří nic nemají a jen berou sociální dávky. Zdá se ovšem, že současná legislativa to už umožňuje.

„Předmětem exekuce jsou opakované dávky státní sociální podpory. Z celkového počtu více než 1,1 miliónu dávek vyplacených v prosinci 2010 podléhalo exekucím přes 11 tisíc dávek, tedy necelé jedno procento. Počet exekucí v jednotlivých dávkových systémech ovšem narůstá,“ sdělil Právu Petr Sulek z tiskového odboru ministerstva.

V současné době sociální dávky, ze kterých lze provádět exekuce, podle něho jsou rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, sociální příplatek, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči; podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci; dávky důchodového pojištění; dávky nemocenského pojištění.

Výjimku tvoří zdravotně postižení

„Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky sociální péče pro osoby zdravotně postižené jsou výkonem exekučního rozhodnutí nepostižitelné,“ dodalo ministerstvo.

Při exekuci z výše uvedených sociálních dávek se postupuje podle občanského soudního řádu výlučně formou srážek ze mzdy a jiných příjmů.

„Povinnému (dlužníkovi) se z dávky sráží určitá stanovená částka, kterou plátce jiného příjmu poukazuje místo příjemci dávky oprávněnému (tj. věřiteli) na základě exekučního příkazu,“ upřesnilo ministerstvo.

Konstrukce výpočtu tzv. nezabavitelné částky, která nesmí být dlužníkovi sražena, se vždy vypočítává z ustanoveného životního minima a z normativních nákladů na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám