Hlavní obsah

První duben je poslední den pro podání daňového přiznání

Právo, zr

První duben je pro poplatníky daně z příjmů posledním termínem, kdy lze řádně a včas podat přiznání a zaplatit daň. Oproti minulým letům byl termín posunut z 31. března na 1. dubna.

Foto: Foto archiv, Právo

Fronta na daňové přiznání.

Článek

Přiznání k této dani u nás podává ročně asi 1,8 miliónu fyzických osob. „Ke čtvrtku bylo podáno 75 až 80 procent daňových přiznání, zbývá tedy zhruba pětina,“ řekla Právu Jana Kaslová z Generálního finančního ředitelství.

Podle jejích slov ve čtvrtek na podatelnách finančních úřadů nebyly žádné problémy, na vyřízení se čekalo nejvýš deset minut. Zítra se očekává větší nápor, ale nemělo by to být „nic dramatického.“

Klidný průběh potvrdila i mluvčí Finančního ředitelství v Plzni Jitka Ježková. „Jsou opravdu jen malé fronty, situace je zhruba stejná jako v předchozích letech,“ uvedla.

Poplatníci mají letos tu výhodu, že i když se zpozdí, ale přiznání doručí finančnímu úřadu do 8. dubna a daň mu uhradí do 7. dubna, nepostihne je žádná sankce.

Pokud to však nestihnou ani v těchto termínech, čeká je za zpožděné přiznání pokuta minimálně 500 korun a u opožděné platby začne nabíhat úrok z prodlení.

Podatelny finančních úřadu budou v pátek otevřeny do 18 hodin a pokladny podle obvyklých úředních hodin jednotlivých finančních úřadů. Přiznání však lze podat i poštou, prostřednictvím internetu a datové schránky.

Platbu jde uskutečnit zpoplatněnou poštovní poukázkou typu A, bezhotovostní úhradou, či přímo na pokladně finančního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám