Hlavní obsah

Díry v důchodech vzniklé reformou ČR neufinancuje, soudí slovenský ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by mělo zvážit, zda má dostatečné zdroje na podobu důchodové reformy navržené vládou. Stát totiž musí sanovat důchody lidí, kteří budou odcházet do důchodu v následujících letech. Protáhne se to na dlouhé roky. Tvrdí to slovenský ekonom Peter Staněk.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

"Když chcete spustit reformu, musíte jasně říci, jaké máte zdroje na dlouhé období," řekl Staněk. Nevyřeší to podle něj ani privatizace ani změny v systému daně z přidané hodnoty (DPH).

Podle Staňka je nutné přechodné období. "Ti, kteří si nemohli našetřit v novém systému, budou ve starém systému dostávat (důchod) deset nebo 15 roků," řekl s tím, že přicházejí do důchodového věku silné poválečné ročníky. Úvaha o tom, že by šlo výpadek v průběžném systému nahradit změnou v sazbách DPH, je podle něj mylná.

"Ani z privatizace všeho, co tu máte, včetně Hradčan, byste nedokázali financovat díru, která vznikne v prvním (průběžném) pilíři," řekl Staněk.

Při koncipování důchodové reformy je podle něj nutné počítat s tím, jaká je příjmová struktura obyvatelstva. Na úrovni průměrné mzdy nebo pod ní je podle něj 70 procent lidí. Při současné příjmové struktuře si tak podle něj lidé v soukromých fondech žádné velké důchody nevytvoří. Staněk také varoval s odkazem na současnou krizi a nutnosti regulace finančních trhů před očekáváním, že výnosy ve fondech budou vysoké.

Penzijní fondy se zatím nerozhodly

Drtivá většina současných penzijních fondů zatím není rozhodnuta, zda se zúčastní připravované penzijní reformy.

Výjimkou je ČSOB, která zájem o účast ve druhém pilíři dobrovolného připojištění již vyjádřila.

"Vše je ve fázi analýz, a protože nemáme ještě všechny informace, není možné učinit žádné rozhodnutí. Bude také záležet na výsledku politických debat a míře shody. Ta totiž bude určující pro budoucí stabilitu celého systému a riziku politických zásahů," uvedl generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek.

"Rozhodnutí zatím nepadlo a padne nejdříve, až budeme znát kompletní legislativu," dodal šéf ING PF Jiří Rusnok.

Situaci analyzuje i PF Allianz. "Protože nemáme k dispozici více než tisková prohlášení politiků, tak jsme k žádnému závěru nedospěli," sdělil předseda představenstva fondu Petr Poncar.

Rozhodující tak bude na jedné straně parametrické nastavení systému, na straně druhé pak politická rizika, aby posléze nedošlo v systému k rychlým a zásadním změnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám