Hlavní obsah

Půjčka v rodině, či známému? Peníze často zmizí v propadlišti

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si hojně nepůjčují jen u úvěrových společností a bank, které mají své peníze dobře smluvně zajištěné, ale stále častěji i u příbuzných a známých. Taková půjčka mezi kamarády nebo v rodině ale často zmizí v propadlišti jen proto, že nebyla smluvně zabezpečená.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Věřitelé se totiž často mylně domnívají, že jen tak snadno lze na někoho ze dne na den poslat exekutora. Musí však existovat písemný důkaz o půjčce; a exekuce může být rychlá pouze za předpokladu, že tzv. přímá exekuční vykonatelnost je v případě nesplacení půjčky v termínu ve smlouvě podepsané dlužníkem výslovně zakotvena.

Jinak musí jít vymáhání půjčky soudní cestou, na jejímž konci pak může být rozhodnutí soudu o exekuci, ať už na plat nebo následně na majetek, nebo soudní platební příkaz na dlužníka, má-li vůbec účet a na něm nějaké peníze.

„Setkávám se ale často s případy, kdy věřitelé půjčili i statisíce bez jakéhokoliv dokladu. Je to nejrozšířenější chyba věřitelů-jednotlivců. Půjčujete-li i příbuznému nebo kamarádovi, vždy trvejte na sepsání písemné smlouvy,“ řekl Právu advokát Rostislav Kovář ze specializovaných stránek Poradnaveritele.cz

Z pouhého svědka byl vlastně ručitel!

I směnky však bývají špatně sepsané. „Směnka je dokument, který je přesně definovaný a nesmí v ní nic chybět, ale ani přebývat. Pokud je udělaná právnickým amatérem, stává se z ní bezcenný papír,“ dodal Kovář.

Nedávno se do Poradnyveritele.cz přišel poradit majitel směnky na pět miliónů korun. Spolu s ním přišel i jeho dobrý známý, který se na směnku v dobré vůli podepsal jako svědek celé transakce.

„Jenže spolupodepsáním směnky se ze svědka vlastně stal avalista – tzn. ručitel, který v případě nesplácení přebírá povinnosti dlužníka. O tom ale ten druhý pán neměl ani tušení,“ uvedl Kovář.

Mnozí doplatí na zamilovanost

„Můj bývalý přítel mě využil k zaplacení půjčky na své auto za 150 tisíc korun,“ svěřila se v poradně třicetiletá Jana z Prahy. Muž se po půlroční známosti rozhodl, že potřebuje nové auto. Podal si žádost v bance, ale ukázalo se, že jeho příjem není dostatečný. Přemluvil Janu, a ta si vzala úvěr. Po roce však vztah přestal fungovat, ona se sbalila a odešla. Auto bylo napsané na expřítele. Naštěstí měla smlouvu o půjčce a doklady, že úvěr řádně splácí.

„Podala soudní návrh na elektronický platební rozkaz. Poplatky jí vyšly na tři tisíce, teď čeká na rozhodnutí soudu,“ uzavřel Kovář. To může podle něho trvat tři až sedm měsíců.

Anketa

Půjčili jste někdy příbuznému nebo známému větší obnos peněz bez písemné smlouvy?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7950 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám