Hlavní obsah

Japonská měna prudce oslabila, země G7 se dohodly na intervenci

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská měna v průběhu pátečního obchodování prudce oslabila. Důvodem je koordinovaná intervence zemí G7, první od roku 2000.

Článek

Japonská měna během pátku prudce oslabila a umazala tak téměř veškeré zisky, které nabrala od minulého týdne, kdy Japonsko zasáhlo zemětřesení a následná vlna tsunami. Na páru s americkým dolarem v pátek japonský jen oslabil z úrovně 79 jenů za dolar na 81,5 jenu za dolar. Vůči euru pak zeslábl ze 110 jenů za euro na 115 jenů.

Pod prodejní tlak se japonská měna dostala v důsledku společné intervence, o které rozhodli v průběhu večerních hodin představitelé zemí G7. Intervenci provedla japonská centrální banka v koordinaci s centrálními bankami Spojených států, Kanady, Británie a eurozóny.

Japonská měna zpevnila během tohoto týdne na páru s americkým dolarem až na své historické maximum, když ve středu ráno krátce zpevnila k ceně 76,50 jenu za dolar. Růst japonského jenu poté, co zemi zasáhlo zemětřesení a začala unikat radiace z elektrárny Fukušima je výsledkem specifického charakteru japonské ekonomiky.

Velmi nízké úrokové sazby, které jsou v Japonsku již více než patnáct let, totiž dlouhodobě nutily japonské domácnosti a firmy zhodnocovat podstatnou část svých úspor v zahraničních cenných papírech, které nabízely vyšší výnos. Očekávání, že část z těchto úspor přiteče znovu do Japonska, kde bude využita k sanaci vzniklých škod a znovuobnovení poškozené infrastruktury, proto japonské měně v minulých dnech paradoxně pomohla růst. Intervence by měla pomoci především japonským firmám vyvážejícím do zahraničí, jejichž situaci může silnější měna dále zhoršovat.

Japonské akcie stále více než 12 procent v mínusu

V reakci na intervenci v pátek japonské akcie posílily o 2,72 %. Největšího růstu se dočkaly zejména akcie exportérů. I navzdory pátečnímu růstu je však japonský akciový index Nikkei225 v porovnání s minulým týdnem stále o více než 12 % níže. Ještě začátkem týdne ale jeho ztráty dosahovaly necelých 20 %, když během pondělní seance ztratil přes 10 % ze své hodnoty.

Klíčová je měnová politika

Další vývoj japonské měny bude záviset především na měnové politice japonské centrální banky. Ta udržuje svou základní úrokovou sazbu na úrovni 0,10 %, díky čemuž jsou tamní sazby nejnižší na světě. Výrazného oslabení by se JPY mohl dočkat zejména v případě, pokud by začaly stoupat úrokové sazby v ostatních zemích, zatímco by v Japonsku zůstávaly i nadále na velmi nízkých úrovních.

Evropská centrální banka již delší dobu naznačuje, že se úrokové sazby chystá brzy zvyšovat, kvůli čemuž japonský jen oslabil na páru s eurem od začátku roku o 6,2 %. Americká centrální banka naopak v tomto týdnu investory znovu utvrdila, že sazby v USA zatím neporostou. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se japonský jen na páru s dolarem drží i nadále velmi blízko svých rekordních úrovní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám