Hlavní obsah

Češi se opět dali na hypotéky, jejich počet raketově roste

Právo, Jindřich Ginter

Po zhruba dvouletém útlumu, vyvolaném finanční krizí, se Češi v produktivním věku, kteří chtějí především na stará kolena bydlet ve vlastním, opět dali na hypotéky. Počet nově sjednaných hypoték i množství v nich půjčených peněz raketově roste. Objem poskytnutých hypoték totiž v únoru meziročně vzrostl o polovinu. Není divu, banky v ceně hypoték hrají přetahovanou i o desetiny procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Celkově poskytly banky během února 4 208 hypotečních úvěrů v hodnotě 7,098 miliard korun, což v meziměsíčním srovnání znamená nárůst objemu o 24 %.

Díky stále relativně nízkým úrokovým sazbám vzrostl podle nejnovějšího Hypoindexu objem poskytnutých hypoték meziročně o 54,3 procenta.

Hypotéka je teď v průměru za 4,26 % ročně

Průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték v únoru vzrostla meziměsíčně o šest setin procenta na 4,26 %. Průměr v únoru 2010 činil 5,37 %.

Zatímco část bank v čele s Hypoteční bankou, Raiffeisenbank a LBBW Bank rozhodla o navýšení nabízených úrokových sazeb, další skupina v čele s Českou spořitelnou úrokové sazby drží na úrovních z přelomu roku nebo úroky naopak ještě snižuje - jedná se o Wüstenrot a GE Money Bank, konstatuje zpráva Hypoindexu.

Z hlediska účelu šly dvě třetiny na koupi nemovitosti, v pětině posloužily k profinancování výstavby nemovitosti a zbylých 14 % připadlo na ostatní účely, mezi kterými hraje nezanedbatelnou roli refinancování stávajících úvěrů.

Struktura účelovosti se však liší výrazně u jednotlivých fixačních variant - zatímco pětileté fixace více méně odpovídají celkovému průměru, hypotéky s tříletou fixací lidé v mnohem větší míře využívají k profinancování výstavby nemovitosti a jiným účelům, než je koupě nemovitosti, tedy i refinancování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám