Hlavní obsah

Japonská katastrofa může celosvětově zdražit pojištění

Právo, Jindřich Ginter

Japonská katastrofa může celosvětově způsobit citelné zdražení pojištění. Pojišťovny samy se totiž pojišťují u dalších pojišťoven, tzv. zajišťoven, a přímé i následné sekundární dopady pohromy v Japonsku už mohou být pro některé pojišťovny v jejich bilancích příliš velkým finančním soustem. Zajišťovny tak budou globálně tlačit na zdražení pojistek.

Článek

Pravděpodobnost, že některé pojišťovny může japonská katastrofa díky svému rozsahu zcela položit, nevyloučil pro Novinky.cz Václav Bohdanecký z úseku pojištění průmyslu pojišťovny Allianz, která díky tomu, že působí v sedmdesáti zemích světa, je skutečně globální pojišťovnou.

„Teoreticky to možné je. Žádný podnik nemá nekonečné množství peněz. Na druhou stranu pojišťovny mají smlouvy se zajišťovnami, které fungují jako pojišťovny pojišťoven, a rovněž vytvářejí kapitálové rezervy,“ uvedl Bohdanecký.

Zároveň potvrdil, že čím větší je škoda, kterou musí zajišťovny vyplatit, tím více jsou pak tlačeny k tomu, aby požadovaly větší marže za nabízené zajištění.

„Pak se to může dotknout i pojišťoven v jiných částech světa. Zatím se ale konkrétní vliv japonského zemětřesení odhadnout nedá,“ zdůraznil.

Zdražování po 11. září i českých povodních

Jiné pohromy v minulosti s dopadem na celosvětovou ekonomiku však už ke zdražení vedly.

„Třeba v roce 2003 se sazby pojistného zvedaly razantně, zejména v průmyslovém segmentu. Vliv přitom neměly jen české povodně. Hodně se na tom podepsaly útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku.“

To se sice stalo v září 2001, ale tato událost se nestihla plně projevit do cen zajištění na rok 2002, protože zajištění se sjednává zpravidla na podzim. Pak se ale zkombinovala s českými povodněmi při obnově zajištění na podzim roku 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám