Hlavní obsah

Pospíšil vystoupil proti zveřejnění brutálních videí z exekucí

Novinky, gin, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ostře vystoupil proti zveřejnění dokumentačních videí, které si pořídili přerovští exekutoři při návštěvách dlužníků. Ministr zveřejnění považuje za možné porušení zákona ze strany exekutorů a zvažuje kárné řízení. Videa, zveřejněná Exekutorským úřadem Přerov, jako první publikovaly Novinky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

"Tyto informace ve smyslu videa mají charakter ochrany jako soudní spis,“ řekl v televizi Pospíšil.

Ke kritice zveřejnění nahrávek se přidal překvapivě také viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek. „Budeme iniciovat kárné řízení,“ uvedl shodně s ministerstvem a dodal, že publikací dokumentačních nahrávek mohl Exekutorský úřad JUDr. Tomáše Vrány v Přerově porušit zákon.

Ředitel přerovského úřadu Robert Runták v televizi řekl: „Myslím si, že jsme určitě nepřekročili hranici zákona.“ Podle něho by se někdo na ministerstvu měl také zeptat, co tam dělají pro to, aby se toto napadání exekutorů i nožem nestávalo, a „aby ti vykonavatelé nebyli takto ohrožováni“.

Dlužníci hrozí i nožem

Videa ukazují vypjatost terénních exekucí. Dochází při nich nejen k hádkám, ale také útokům vůči exekutorům. Nahrávky ukazují, že lidé se s exekutory pošťuchují a někdy se ani neostýchají vzít na ně nůž. [celá zpráva]

Podle exekučního řádu může vykonávat exekuci exekutor sám se zámečníkem. Videa jim pak slouží k ochraně například při nařčení dlužníků z nevhodného zásahu do jejich práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám