Hlavní obsah

Povinné ručení řidičům bez nehod zlevní, těm s nehodami zdraží, slibují pojišťovny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří dlouhodobě jezdí bez nehod, by mohli mít o stovky až tisíce korun levnější povinné ručení. Pojišťovny totiž tvrdí, že začínají zlevňovat povinné ručení rozvážným motoristů, a naopak si více prostřednictvím malusů, tedy zdražení pojistek, došlápnou na chronické bourače. Těch je zhruba jen pět procent, ale z pojišťoven odčerpávají nejvíce peněz.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Od ledna jsme ceny povinného ručení neměnili, ale v některých segmentech jsme je snižovali v závislosti na dobrou škodní historii řidičů,“ potvrdil Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Allianz ve čtvrtek oznámila, že plošně zlevňuje povinné ručení o deset až 25 procent, a to nad rámec současných bonusových a segmentačních kritérií. Zatímco například čtyřicetiletého řidiče z Prahy, který nikdy nehavaroval, vyšlo povinné ručení u Allianz za Škodu Octavii 1,9 na 4 216 korun, nyní zaplatí pouze 3 414 korun.

Ať už každý platí opravdu podle svého nehodového účtu

„Nový sazebník umožnila zavést korektní bonusová politika, opírající se o databázi České kanceláře pojistitelů. Nejde tedy o dumping, neboť tzv. notoričtí bourači naopak budou platit pojistné vyšší,“ zdůraznil Václav Bálek z Allianz.

Podle něho čestné prohlášení řidičů-bouračů, že jezdí bez nehod, je však "při přestupu k jiné pojišťovně často katapultuje zpět k bonusům," protože některé pojišťovny databázi škod neberou v potaz ve snaze za každou cenu získat nebo si udržet klienta.

„Nyní bude u nás každý platit podle svého individuálního účtu havárií a škod,“ zdůraznil předseda představenstva Allianz pojišťovny Jakub Strnad.

„Poslední úpravu sazeb povinného ručení jsme provedli loni. Poskytujeme cenová zvýhodnění, ale vždy v závislosti na vývoji škod,“ sdělila Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

„Jedinou menší novinkou je u nás zvýšení základního tarifu povinného ručení, ale jen u nejvyššího krytí 100 miliónů korun na majetkové škody a 100 miliónů korun za škody na zdraví o tři procenta. Současně však zavádíme právě u tohoto krytí výhodu spočívající v tom, že v případě první škody nepřevedeme klienta do malusu,“ řekla Právu Eva Svobodová z Uniqa.

Co může pozitivně ovlivnit cenu pojištění auta
Sjednejte si u jedné pojišťovny kompletní pojištění vozidla – jak havarijní pojištění, tak povinné ručení.
Jezděte bez nehod, využijte bonusy – všechny pojišťovny zohledňují předchozí bezeškodní průběh. Řidiči jezdící bez nehod získávají na pojištění bonus – slevu, často bourající řidiči se naopak mohou dostat do třídy malusů a na pojištění si připlatí.
Zabezpečte své vozidlo proti krádežím – řada pojišťoven v havarijním pojištění s pojištěním rizika krádeže zvýhodňuje motoristy, kteří si své vozidlo zabezpečí nadstandardním systémem proti krádeži.
Sledujte ceny a akce pojišťoven – některé pojišťovny nabízí slevu až desítek procent z ceny, pokud je pojištění sjednáno na internetu.
Aktualizujte smlouvu – cena pojištění se s obecnou cenou vozidla obvykle snižuje. S postupným opotřebováním vozidla je proto vhodné po jednom až dvou letech požádat pojišťovnu o výpočet aktuálního pojistného a v případě, že bude pojistné nižší, nechat si přepracovat pojistnou smlouvu. K této změně ale pojišťovny řidiče nevyzývají, majitelé vozu o ni musí požádat sami.
Z čeho se cena tvoří
Základní cenu povinného ručení ovlivňuje kategorie vozidla, zdvihový objem válců nebo výkon motoru a zvolený limit pojistného plnění (maximální suma, která je v případě škodné události vyplacena poškozenému).
U havarijního pojištění se při stanovení ceny vychází ze značky a typu vozidla, jeho kategorie, druhu a výbavy, stáří, výše zvolené spoluúčasti. Konečnou výši pojistného v obou případech ovlivní dále bezeškodný pojistný průběh, rozsah asistenčních služeb, segmentační kritéria (např. věk, bydliště vlastníka vozidla, stáří vozidla apod.) nebo způsob sjednání (při on-line sjednání poskytují pojišťovny slevu).
Zdroj: Česká asociace pojišťoven, www.jaksepojistit.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám