Hlavní obsah

Ženám kvůli EU zdraží pojistky, aby se předešlo diskriminaci

Právo, Jindřich Ginter

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že nejpozději do 21. prosince 2012 musí být odstraněny rozdíly ve výši pojistného a pojistného plnění, které vyplývaly z využití pohlaví jako faktoru při jejich výpočtu. Způsobí to však, že životní a důchodové pojištění i pojištění aut ženám pravděpodobně zdraží. Právu to potvrdila Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Článek

Směrnice EU stanovila členským státům povinnost, aby použití pohlaví jako faktoru při výpočtu výše pojistného v případě smluv uzavřených nejpozději po 21. prosinci 2007 nevedlo u mužů a žen k rozdílům ve výši pojistného a v pojistném plnění.

Ponechala však v pravomoci členských států rozhodnout o povolení přiměřených rozdílů ve výši pojistného a pojistného plnění u jednotlivých pojištěnců, je-li pohlaví určujícím faktorem při hodnocení rizika založeném na příslušných a přesných pojistně-matematických a statistických údajích.

Ženy na zrušení výjimky soudem EU doplatí, potvrdil Síkora

Také v ČR byla zákonem stanovena výjimka, která pojistitelům rozlišování pohlaví umožňovala za předpokladu, že mohou doložit, že statistické údaje, ze kterých při výpočtech vycházejí, jsou spolehlivé, pravidelně aktualizované a veřejně dostupné.

Rozsudek Soudního dvora EU tuto výjimku zrušil.

„Toto rozhodnutí může mít bohužel nepříznivý dopad na klienty,“ potvrdil výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora. Adaptace na nový systém hodnocení rizika bude totiž podle něho navíc znamenat další náklady, které v konečném důsledku povedou ke zvýšení cen produktů.

Rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie budou zasaženy zejména produkty důchodového a životního pojištění, u nichž se při výpočtu výše penzí zohledňuje průměrný věk dožití. Upravit se budou muset i produkty pojištění vozidel, u kterých se využívá pohlaví jako jedno ze segmentačních kritérií.

„Cena pojištění je nyní, díky výjimce, založena na spravedlivém procesu hodnocení rizik, které díky doložitelným statistickým podkladům nelze považovat za diskriminační,“ dodal Síkora

Bálek: Nejde o diskriminaci, ale pojistnou matematiku

„Rozdílné kalkulace vycházejí z dlouhodobých statistik a časových řad, jejichž řeč je jednoznačná a ukazuje na odlišnou míru rizika u jednotlivých segmentů, a to nejenom v rámci pohlaví, ale i věku a zdravotního stavu. Pracujeme s informacemi Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací, ze kterých je zřejmé, že tyto statistické řady jsou u mužů a žen odlišné,“ potvrdil nesmyslnost nové směrnice EU Václav Bálek z Allianz.

Muži a ženy mají podle něho jinou délku dožití a trpí také jinými typy nemocí, jejich rizika jsou odlišná. „Nejde o věc diskriminace, ale pojistné matematiky,“ zdůraznil Bálek.

V případě prosazení unisexového tarifu by pojišťovny podle něho musely změnit pojistné sazby tak, aby kompenzovaly statisticky podložené rozdíly u obou pohlaví. „Z tohoto pohledu by to mohla být naopak diskriminace,“ míní Bálek.

Allianz však u neživotního pojištění s rozdělením na muže a ženy nepracuje, takže u cen havarijního pojištění, povinného ručení či pojištění majetku se nová směrnice klientek nedotkne.

„Zatímco u pojištění motorových vozidel nepřihlížíme k pohlaví klienta, u vybraných rizik životního pojištění logicky ano,“ reagoval Petr Hájek z Generali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám