Hlavní obsah

Důchody jsou příležitost jako privatizace, Kellnerův fond už teď hlásí rekordní zisk

Právo, Jindřich Ginter
Praha
Aktualizováno

Důchodová reforma, která by podle předběžných vládních záměrů měla na úkor státní kasy přinést soukromým penzijním fondům zhruba třicet miliard korun a kvůli čemuž se nyní bude coby kompenzace zvyšovat DPH na dvacet procent, se sice ještě nespustila, ale penzijní fondy už teď dosahují obrovských zisků.

Článek

Stále více Čechů v produktivním věku si totiž přece jenom začala na důchod již spořit, i když většině nezbývají peníze, aby si odkládali tolik, aby si v penzi zachovali současnou životní úroveň.

Penzijní fond České pojišťovny za rok 2010 zvýšil zisk o 86 % na 1,15 miliardy korun.
Ze zprávy PFČP

Očekává se, že počet lidí, kteří přinesou peníze do penzijních fondů, ovšem ještě výrazně poroste, protože podle odhadů ještě zhruba čtvrtina práceschopného obyvatelstva si na důchod nespoří nic.

Fondy už dnes dosahují velkých zisků a podle některých analytiků lze důchody a připravovanou penzijní reformu přirovnat k druhé kupónové privatizaci, co se týče příležitosti a míry tržního potenciálu pro finanční byznys.

Jen Penzijní fond České pojišťovny (PFČP), kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, a je největším penzijním fondem na trhu, za rok 2010 meziročně zvýšil zisk o 86 procent na rekordních 1,15 miliardy korun, což je dosud nejvíce v historii PFČP i celého trhu penzijního připojištění.

V roce 2009 dosáhl Penzijní fond České pojišťovny zisku 619 miliónů korun.

Dvouprocentní zhodnocení plus státní příspěvek a daňové úlevy

Klientům bude ze zisku rozdělena téměř miliarda korun a zhodnocení jejich účtů se bude podle sdělení PFČP pohybovat nad úrovní dvou procent, což je ovšem obdobná míra zhodnocení, jakou dnes banky nabízejí i na běžných účtech a podúčtech, takže se vlastně pro střadatele zatím nejedná o nijak nadstandardně vysoký výnos.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto.

„Spolu se státním příspěvkem a úlevami na daních je spoření v Penzijním fondu České pojišťovny jedním z nejatraktivnějších způsobů spoření,“ tvrdí však generální ředitel PFČP Tomáš Matoušek.

Hlavním důvodem výrazného nárůstu zisku je podle něho příznivá situace na kapitálových trzích a vhodně nastavená investiční strategie.

Penzijní fond České pojišťovny je se svým čtvrtinovým podílem na trhu největším penzijním fondem v ČR. Má přes milion klientů a ke konci loňského roku spravoval aktiva v hodnotě 55,3 miliardy korun, což je o osm procent více než v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám