Hlavní obsah

Dlužníci v rekordním počtu žádají soudy o osobní bankroty

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlužníci z řad lidí v rekordním množství žádají soudy, aby jim umožnily vyhlásit osobní bankrot. Počet insolvenčních návrhů u fyzických osob v únoru vzrostl meziročně o 95 procent. Podmínkou odmáznutí i více než poloviny dluhů je to, že pět let budete žít na životním minimu, dodržíte bez jediného vynechání přísný splátkový kalendář, a vše, co si případně vyděláte navíc, pošlete věřitelům.

Článek

Informovala o tom společnost Creditreform, která pravidelně vyhodnocuje insolvenční rejstřík, protože se zaměřuje na inkaso pohledávek.

„Počet insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů je rekordní. Od začátku roku 2008 bylo povoleno více než 10 tisíc oddlužení. To znamená, že osobní bankrot byl prohlášen na jednoho z každého tisíce obyvatel. A jak ukazují letošní čísla, tento podíl stále roste,“ uvedla Miloslava Osvaldová z Creditreform.

Domácnosti dluží přes bilión, ale řada z nich nemá z čeho vracet

Podle ČNB se dluhy českých domácností u bank a finančních institucí za loňský rok zvýšily o 72,96 miliardy korun na celkových 1,06 biliónu korun. V souvislosti s tím vzrostl i počet nesplácených půjček z 3,79 % v prosinci 2009 na 5,03% na konci roku 2010.

Podle ČNB se dluhy českých domácností u bank a finančních institucí za loňský rok zvýšily o 72,96 miliardy korun na celkových 1,06 biliónu korun. V souvislosti s tím vzrostl i počet nesplácených půjček z 3,79 % v prosinci 2009 na 5,03% na konci roku 2010.

Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 % dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

Většina zoufalých dlužníků už nemá žádný majetek

V únoru požádalo o oddlužení celkem 1 186 osob. Z toho bylo oddlužení povoleno v 688 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v únoru jen deset dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Většina dlužníků v neřešitelné situaci tak zjevně už žádný majetek de facto nemá, což Právu nedávno potvrdili i exekutoři.

Pro další období Creditreform u spotřebitelů očekává další růst insolvenčních návrhů i schválených oddlužení.

Reklama

Související témata:

Související články

Podíl nesplácených úvěrů domácností vzrostl

Počet nesplácených úvěrů od firem i domácností v říjnu mírně klesl. Zatímco letos v září podíl půjček nesplácených 90 a více dní na celkovém objemu úvěrů činil...

Výhodné hypotéky často pohřbí staré dluhy

Banky se od začátku roku předhánějí v lákavých hypotékách; ať už je to nízké úročení pod pět procent, možnost předčasných splátek bez sankcí či zpět do nabídek...

Výběr článků

Načítám