Hlavní obsah

Ropa je nejdražší za třicet měsíců

– Praha
Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Cena ropy v minulých dnech zamířila prudce vzhůru. Americká ropa typu WTI se poprvé od října 2008 přehoupla přes hranici 100 dolarů za barel. Severomořský Brent atakoval krátce hranici 119 dolarů za barel.

Článek

Příčinou prudkého růstu cen ropy se stala postupně se zhoršující situace na Blízkém východě a v severní Africe. Pozornost na sebe přitom strhává zejména Libye, která je po Nigérii, Angole a Alžírsku čtvrtým největším exportérem ropy v Africe. Ještě do vypuknutí nepokojů dosahoval celkový objem libyjského exportu 1,2 miliónu barelů ropy denně.

Podle posledních odhadů italské ropné společnosti Eni, která je jedním z předních producentů ropy v Libyi, však celkový objem produkce v posledních dnech klesl o více než 75 %. Na trhu tak chybí každý den přibližně milión barelů ropy (2,5 % denní spotřeby), což odstartovalo agresivní nákupy, které v minulých dnech na ropě panovaly. Jen ve čtvrtek například cena severomořského Brentu vystoupala během dvou hodin o 8 dolarů.

Trhy přitom neznepokojuje pouze Libye. Již téměř dva týdny zuří každodenní nepokoje v Bahrajnu a s přestávkami od ledna i v Alžírsku. Vlna nepokojů se navíc přenesla také do Saúdské Arábie, největšího exportéra ropy na světě, jejíž král Abdulláh přislíbil uvolnit na zmírnění sociálního napětí obří sumu ve výši 36 miliard dolarů. Z té bude financováno například 15% zvýšení mezd zaměstnanců pracujících ve státní správě.

Ropy je stále dostatek

Proti minulému týdnu tak cena ropy vzrostla o skokových 10 % a je nejvýše za posledních třicet měsíců. To vše navzdory skutečnosti, že je ropy stále dostatek. Zásoby v zemích OECD se nyní pohybují na úrovni 60denní spotřeby a jsou vysoko nad dlouhodobým průměrem, který se pohybuje kolem 52 dnů. Samotný OPEC navíc disponuje nevyužitou produkční kapacitou v objemu převyšujícím pět miliónů barelů za den, kterou může kdykoli využít a nahradit tak případné výpadky.

Jenom Saúdská Arábie přitom disponuje volnými kapacitami kolem 3,5 až 4 miliónů barelů za den a již oznámila, že v případě jakéhokoli fyzického nedostatku je připravena okamžitě zvýšit svou produkci. To byl také jeden z důvodů, který ve čtvrtek pomohl ropě vrátit se z ceny 119 dolarů za barel zpět na dnešních 112 dolarů. Ta však zůstává nadále vysoko nad úrovněmi, jichž dosahovala ještě před několika dny.

Vzhledem k dostatečným zásobám ropy a vysokým produkčním kapacitám proto za takto strmým růstem cen pravděpodobně stojí ještě jeden faktor. Tím je vysoký objem spekulativního kapitálu, který je současnosti přítomen na finančních trzích a který již několik měsíců žene vzhůru ceny téměř všech komodit.

Tento kapitál do finančního systému dodávají ve formě likvidity centrální banky, jež ve snaze nastartovat ekonomické oživení zatím nezačaly zpřísňovat svou velmi rozvolněnou měnovou politiku. Největší objem likvidity přitom dodává americká centrální banka (Fed), která pokračuje ve skupování státních dluhopisů, jichž nakoupí každý měsíc za přibližně 75 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám