Hlavní obsah

Libye, Egypt a Alžírsko jsou teď pro exportéry riskantní, varuje CzechTrade

Právo, Jindřich Ginter

V zemích, kde teď padají letité diktátorské režimy, konkrétně v Libyi, Egyptě a Alžírsku, by se díky radikálním politickým změnám českým podnikům sice mohly otevřít nové příležitosti, jenže při podrobnějším pohledu se ukazuje, že si na lepší exportní klima v těchto lokalitách budou muset přece jenom počkat.

Článek

Výrobky a technologie z bývalého Československa sice zde mají tradici, a dodnes se tam najdou především strojírenská zařízení či nářadí z této doby, jenže čísla o vývozu z posledních let do těchto oblastí nejsou nijak velká.

„Začátkem roku, ještě před viditelným spuštěním egyptské krize, jsme naši kancelář v Káhiře dočasně zavřeli, a to z důvodu značné skepse našich klientů vůči celému severoafrickému regionu,“ řekl Právu generální ředitel agentury na podporu obchodu Ivan Jukl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Egyptě, Libyi a Alžírsku je podle něho často nezbytné investovat do společného podniku s místními subjekty.

„To je za současné situace velmi riskantní nejen v Libyi. O tom, že je zde situace skutečně vážná, svědčí i fakt, že země, kterým se i v nestabilních oblastech jinak daří, jako je třeba Čína v Iráku, nyní z Libye své lidí stahují,“ dodal Jukl.

LIBYE: vývoz z ČR klesá

Už loni díky krizi, a to i mezi Libyí a zeměmi EU, poklesl export českého zboží do Libye o zhruba půl miliardy korun. V roce 2010 bylo vyvezeno do Libye z Česka zboží za 0,7 miliardy korun, zatímco za rok 2009 to bylo téměř dvakrát více (1,3 miliardy korun). Dalším důvodem poklesu byly i administrativní obstrukce.

Vízové bariéry využila světová konkurence

„Například pracovníci firmy Geosan nemohli loni kvůli vízovým restrikcím po dobu několika měsíců přicestovat do Libye, podobně jako další čeští podnikatelé. Tohoto období ovšem využily zejména firmy z USA, Turecka, Číny, Korejské republiky a Indie, které zde podepsaly řadu nových kontraktů,“ informoval už loni Zastupitelský úřad ČR v Tripolisu.

Foto: Profimedia.cz

Konec hry, řezníku nesou demonstranti nápisy u libyjské ambasády v Londýně.

EGYPT: 250 miliónů USD

Co se týče Egypta, tak české firmy se tam v předchozích desetiletích podílely na budování energetiky, zavlažovacích systémů, cukrovarů, mlýnů na obilí a cementárenského průmyslu. Vývoz českých výrobků do Egypta dosáhl v roce 2009 212,5 miliónů USD.

Po tomto poklesu o osm procent, ve srovnání s rokem 2008, se loni opět export do Egypta o něco zvedl na něco přes 250 miliónů USD.

V Egyptě žije na 85 miliónů obyvatel, přičemž těch, kteří mají relativně slušné finanční zajištění, je podle odhadu CzechTrade devět miliónů.

Foto: Reuters

Pomalované zdi u náměstí Tahrír v Káhiře

ALŽÍRSKO: Velká očekávání, málo muziky

V Alžírsku někteří podnikatelé rovněž loni spatřovali příležitosti. „Češi se po dlouhé odmlce vracejí na trh, kde byli kdysi velmi oblíbeni. Alžírsko projevilo zájem o české sušené mléko, stroje či o pomoc při zalesňování země,“ informoval v polovině loňského roku portál Businessinfo.cz. Český roční vývoz do Alžírska se ale pohybuje pouze mezi 60 až 80 milióny dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám