Hlavní obsah

Dlužníci napadají exekutory i s nožem v ruce, ukazují záběry z terénu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nůž v ruce, křik, hysterie, rvačky, pěsti, někdy i krev. Tak stále častěji vypadá průběh některých exekucí. Notoričtí dlužníci stále častěji fyzicky napadají exekutorské vykonavatele pěstmi nebo tím, co je zrovna po ruce. Výjimkou nejsou nože či železné tyče.

Článek

K velmi vyhroceným situacím musí vyjíždět policie, ale ta se do potyček příliš aktivně nevměšuje a spíše se jen snaží těly oddělit exekutory od rozlícených dlužníků.

Právu to potvrdili vykonavatelé Exekutorského úřadu v Přerově, který patří k největším v zemi, a zároveň to vyplývá z autentických videí přímo z exekučních výkonů, které Právo získalo.

Během několika vteřin se situace vyhrotila 

Videa ukazují vypjatost tzv. mobiliárních, tedy terénních exekucí. Exekutoři nedávno zazvonili u bytu důchodců na severní Moravě. Na začátku to vypadalo celkem normálně.

Paní, nežďuchejte do nás. Jste normální? Nožem na nás jdete! Pane, toto jste si normálně zavařil. Volej policii!
Exekutor u bytu důchodců na severní Moravě. Přepis z kamerového záznamu

Otevřela jim starší žena a začala exekutory odhánět s tím, ať se neperou s jejím manželem, že má kardiostimulátor. Přitom je počastovala nejen jadrným slovem, ale začala do vykonavatele rázně strkat a políčkovat ho.

Atmosféra se však během několika vteřin značně vyostřila. Najednou ze dveří vykročil onen nemocný muž s nožem v ruce.

Na záznamu je slyšet narůstající panika v hlase exekutora a kamera se chaoticky míhá.

„Paní, nežďuchejte do nás. Jste normální? Nožem na nás jdete! Pane, toto jste si normálně zavařil. Volej policii,“ křičí na kolegu exekutor.

Volej policii, dostal jsem na oko

Při jiné exekuci se zase dostane do potyčky s exekutorem celá rodina a starší otec. „Vy jste napadl mého otce,“ křičí dlužník. Exekutor zadýchaně volá na kolegu: „Richarde, volej policii, já musím k doktorovi, já jsem dostal na oko.“ Dlužník už také zoufale: „Já taky dostal.“ Exekutor oponuje: „Já jsem vám neublížil“. Dlužník si trvá na svém: „Ale ublížil, já jsem to viděl.“

„K řadě terénních exekucí musíme volat policii, ale někdy se jim příliš aktivně zasahovat nechce, protože to bývá velmi vypjaté, obzvláště ve čtvrtích, kde je větší koncentrace dlužníků. Třeba náš kolega musel rychle sednout do auta a s rozseklým obličejem od kovové tyče, kdy mu krev tekla proudem, se dopravit do nemocnice sám. Než by přijela pomoc, tak už by ho lynčoval dav, jenž se v ulici začal srocovat,“ řekl Právu jeden z vykonavatelů.

Registrují o 40 % více napadení

„Zejména v posledních měsících konfliktních situacích přibývá. Poškození cizí věci a ublížení na zdraví není výjimkou. Agresivní dlužníci neváhají sáhnout po zbrani,“ potvrdil Právu ředitel Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták.

Zatímco v roce 2009 čelili napadení v 35 případech, v roce 2010 to už bylo v padesáti. „Přibývá notorických dlužníků a opakovanou návštěvu exekutora řeší zkratovitě. Za leden a únor naši zaměstnanci už byli napadeni osmkrát, z toho dvakrát museli vyhledat lékařskou pomoc,“ dodal Runták.

Dlužníkům lze vzít i některé sociální dávky, potvrdilo ministerstvo

Problém u chronických dlužníků je podle exekutorů to, že dluhy jim stále naskakují, ale mnohdy už jim fakticky není co vzít.

Podle vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí pro Právo však už dnes lze v exekuci zabavit i některé sociální dávky.

O útocích většina vykonavatelů raději mlčí

Útoků je však ve skutečnosti v ČR mnohem více, než uvádí přerovský úřad, protože ostatní exekutoři a jejich vykonavatelé z jiných úřadů o tom nechtějí příliš veřejně hovořit a žádná statistika se k tomu nevede.

Většina exekutorů se obává, že by na sebe strhla veřejnou pozornost, a vystavila se tak výhrůžkám jim samotným i jejich rodinám.

Co nesmí exekutor dlužníkovi zabavit
„Exekutor rozhodně nesmí zabavit věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb rodiny, takže například u soustružníka stroje v dílně. Nesmí zabavit běžné oděvní součásti a věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsteny,“ upřesnil advokát František Koranda.
Co se týče hotovosti, musí exekutor dlužníkovi ponechat alespoň dvojnásobek životního minima, tedy v tuto chvíli přibližně 6 400 korun.
„V případě exekuce movitých věcí je možné proti zařazení věcí do exekučního soupisu činit námitky bezprostředně při provádění soupisu, přičemž exekutor je povinen tyto námitky do protokolu o soupisu zaznamenat. Námitky o obsahu soupisu může činit jak povinný (dlužník), tak osoba oprávněná (vykonavatel),“ dodal advokát Ondřej Havránek z Weinhold Legal.

Anketa

Měla by policie automaticky asistovat u všech terénních exekucí, jako to bylo dříve?
ANO, je to pojistka pro dlužníky i exekutory
84,9 %
NE, stačí, když policie přijede až, když se situace vyhrocuje
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9655 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám