Hlavní obsah

Žalostné silnice v Česku: do výtluků už vletěla většina aut

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Alarmující stav silnic si vybírá nemilosrdnou daň. Přes 80 procent řidičů už v této zimě vletělo s autem do neoznačené hluboké díry v silnici, tzv. výtluku, aniž měli šanci výrazně přibrzdit nebo se jí vyhnout. Řada z nich si přitom skutečně auto poškodila, ať už se jednalo o proraženou pneumatiku, deformovaný disk, rozhozenou geometrii nápravy nebo i vážnější škody.

Foto: Profimedia.cz

K nejčastějším škodám způsobeným závadami na vozovce patří poškozené pneumatiky a kola, prasklé poloosy, občas i mechanické poškození motoru.

Článek

Například na otázku Práva, zda jste si poškodili auto najetím do díry na silnici, reagovalo na Novinkách.cz osm a půl tisíce čtenářů, přičemž přes 76 procent z nich potvrdilo, že ano.

Celkové statistiky o tom sice nejsou, protože řada motoristů řeší opravu na své náklady, ale tuto nepříjemnou bilanci potvrzuje i anketa Direct Pojišťovny mezi čtyřmi stovkami řidičů.

„Osobní zkušenost s vjetím do výmolu má 84 procent řidičů. Čtyři z deseti motoristů zároveň uvádějí, že v případě poškození auta by požadovali náhradu škody po správci komunikace. V praxi má ale motorista jen velmi malou šanci na úhradu škody od správce silnice,“ uvedl Pavel Hašek z technické likvidace pojistných událostí Direct Pojišťovny.

Čtvrtina poškozených tak připouští, že raději rovnou řeší opravu na vlastní náklady, aniž vůbec uvažují o odškodnění.

S havarijní pojistkou bez potíží

Náhradu za poškození auta kvůli výtluku může řidič relativně bez problémů uplatnit u pojišťovny ze svého havarijního pojištění, ale to má sjednáno celkově pouze 18 procent motoristů. I u této menšinové skupiny se ovšem ukazuje, že jim výtluky auta často ničí. „Registrujeme třetinový nárůst hlášení škod z výtluků,“ potvrdil Právu rovněž Václav Bálek z Allianz.

Rychlou metodou opravené výtluky vydrží i 7 letVideo: Stream.cz

V případě, že havarijní pojištění nemáte, musíte se obrátit na správce komunikace, který má odpovědnostní pojištění. Řidičům se rozhodně vyplatí místo, kde si auto na výtluku zničili, vyfotografovat, včetně rozsahu poškození.

Vymoci náhradu škody od správce komunikace ale bývá velmi obtížné. Je nutné co nejpřesněji zdokumentovat okolnosti události, nejlépe za asistence policie, přestože její účast není vyžadována, nedošlo-li k následné nehodě se zraněním nebo škodám na majetku třetích osob, a poté dokázat, že byla přizpůsobena rychlost jízdy stavu vozovky. A to bývá v praxi kámen úrazu – na tom shoří většina žádostí o odškodnění za poškození auta.

Na druhou stranu sami odborníci pojišťoven připomínají, že výtluky v silnicích by správce komunikace měl alespoň označit.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jarní opravy silnic zřejmě nebudou peníze

Řidiči si stále častěji stěžují na rozryté silnice, kterým daly letošní mrazy zabrat. Komunikace však v průběhu zimy není možné opravovat ve velkém, a tak si...

Výběr článků

Načítám