Hlavní obsah

Dluhová krize zatím nemizí, ECB musela opět pomoci Portugalsku

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
Praha

Jen tři týdny poté, co Evropská centrální banka (ECB) ukončila svou podporu dluhopisového trhu v eurozóně, musela ve čtvrtek znovu intervenovat, aby zabránila rostoucí nervozitě na trhu s portugalskými dluhopisy. Informaci o intervenci zveřejnily agentura Reuters a deník Financial Times, které citovaly nejmenované obchodníky na trhu s dluhopisy.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Portugalské státní dluhopisy se v tomto týdnu dostaly pod silný prodejní tlak, kvůli němuž v průběhu čtvrtečního odpoledne vystoupal výnos z desetiletých splatností na rekordních 7,65 %. To je o 40 bazických bodů výše než koncem loňského listopadu, kdy investoři ztratili důvěru ve schopnosti Irska vypořádat se se svými problémy a to bylo nuceno požádat Mezinárodní měnový fond a členské země eurozóny o pomoc.

Kolem poledne proto ve čtvrtek výnosy z portugalských dluhopisů začaly prudce klesat a v průběhu odpoledne se vrátily zpět k 7,2 %, kde se pohybují také během pátečního obchodování. Již v minulosti však portugalské ministerstvo financí označilo výnosy nad hranicí 7 % za neudržitelnou zátěž pro státní kasu, což je také důvod, proč investoři začínají znovu spekulovat, že by Portugalsko mohlo být po Irsku další zemí, která brzy požádá o pomoc z Evropského stabilizačního fondu.

Již v dubnu by si totiž Portugalsko mělo přijít na trhy pro část z 9,5 miliardy eur, které potřebuje do konce druhého čtvrtletí k refinancování starého dluhu.

Politici diskutují nad rozšířením stabilizačního fondu

Obávaná portugalská aukce je také jedním z důvodů, proč představitelé eurozóny v posledních týdnech jednají o případném rozšíření Evropského stabilizačního fondu ze současných 440 miliard eur. Zatím poslední mimořádná schůzka na toto téma proběhla v Bruselu minulý pátek, přičemž finální rozhodnutí by mělo být známo do konce března, tedy předtím, než si Portugalsko přijde na kapitálové trhy pro nové finanční prostředky.

Obavy z dalšího prohlubování dluhové krize ve čtvrtek poslaly portugalský burzovní index PSI20 níže o 1,83 % a výrazně negativní dopad měly i na španělský burzovní index IBEX, který ztratil 1,31 %. Pod prodejním tlakem se evropské akcie nacházejí také v průběhu pátečního odpoledne.

Výprodeji se nevyhnula ani evropská měna. Ta během čtvrtka ztratila vůči dolaru 0,61 % a klesla až k úrovni 1,363 dolaru za euro. Během pátku své ztráty dále prohlubuje, když se propadla až k ceně 1,352 dolaru za euro a přišla o veškeré pozice, které v první polovině týdne na páru s americkým dolarem získala.

ECB zveřejní oficiální statistiky týkající se nákupů dluhopisů členských zemí eurozóny až během pondělního odpoledne. ECB dosud nakoupila dluhopisy za 76,5 miliardy eur. Strukturu svého dluhopisového portfolia tají, obecně se však předpokládá, že naprostou většinu v tomto portfoliu činí právě portugalské, irské a řecké dluhopisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám