Hlavní obsah

Banky jdou klientům na ruku, těží z vysokého zájmu o hypotéky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky se teď snaží co nejvíce vytěžit z toho, že zájem Čechů o hypotéky po dvou letech značného propadu opět roste. A tak jdou lidem na ruku. Předhánějí se v relativně nízkých úrocích a flexibilitě hypotečních úvěrů, jako je třeba pohyblivý úrok nebo možnost předčasných splátek bez sankce. Do nabídek se také vrátily hypotéky za devadesáti- až stoprocentní odhadní cenu nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Zájem Čechů o hypotéky se zvýšil. Ilustrační foto

Článek

„Zájem o financování bydlení opět roste. Počet nových hypoték nám meziročně narostl o 13 procent,“ oznámila Česká spořitelna. Největší zájem je v rámci ČS o hypotéku s úrokovou sazbou od 3,59 procenta, která tvoří polovinu ze všech sjednaných nových privátních hypoték.

Zájem Čechů o hypotéky je patrný zejména v posledních několika měsících. „Lidé slyší na úrokové sazby, které jsou nejnižší za poslední dva až tři roky. Uvědomují si i nynější výhodnost jejich fixace na delší dobu,“ dodala Veronika Jančová z ČS.

Právě proto, že průměrné sazby úroků hypotečních úvěrů klesly pod pět procent, zastavilo ministerstvo pro místní rozvoj od 1. února finanční podporu nových hypoték pro mladé.

Fixace jsou obvykle na tři až pět let, před uplynutím této doby je vhodné se včas, zhruba půl roku, zajímat o to, jaké úroky vám banka nabídne v dalším období, a případně zvážit přechod ke konkurenci, u níž se ocitnete v pozici nového klienta, o kterého banky soupeří především.

Na začátku ušetříte až 30 tisíc korun

Banky, jako je ČS nebo Raiffeisenbank (RB), už navíc standardně nabízejí zdarma mimořádné splátky bez sankcí nebo vyřízení úvěru bez vstupního poplatku. Ušetřit tak proti hypotékám před třemi čtyřmi lety můžete i třicet tisíc korun.

RB objem nově poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o 40 procent. U klasické hypotéky deklaruje, že výstavba nemovitosti může probíhat bez dokládání faktur. Peníze jdou přímo na účet klienta. O tom si většinou lidé před čtyřmi lety, kdy vrcholil realitní boom, mohli nechat jen zdát. U RB je nejlevnější hypotéka s fixací na dva roky za 4,09 procenta, pětiletou fixaci má od 4,69 procenta.

Hypoteční banka, do jejíž skupiny patří rovněž ČSOB a Poštovní spořitelna a je lídrem hypotečního trhu, má hypotéku do 70 procent odhadní (zástavní) ceny nemovitosti od 4,49 procenta. Nabízí i stoprocentní financování od 5,79 procenta; americká hypotéka bez nutnosti dokládání příjmů u ní vyjde od 8,84 procenta. U klientů, kteří přicházejí odjinud a refinancují, nechce vstupní poplatek za vyřízení úvěru.

Snížení měsíčních splátek

Lidem, které tlačí ke zdi výše měsíčních splátek „starých“ hypoték, nabízí možnost natáhnout hypotéku až na 40 let, což sice celkově vyjde člověka ve výsledku citelně dráž, ale umožní mu to rapidně odlehčit měsíčnímu rodinnému rozpočtu.

Rovněž Komerční banka (KB) umožňuje až o polovinu snížit splátky sjednané při uzavření smlouvy. Lze vynechat i tři po sobě jdoucí splátky bez poplatků. Část úvěru lze předčasně splatit bez sankce. KB také umožňuje poslat peníze ještě dříve, než je vybrána konkrétní nemovitost, což lidé hojně využívají, protože se tak nedostávají do časového a organizačního tlaku, který dříve vedl k tomu, že se upsali realitce, respektive developerovi za podmínek pro ně nevýhodných nebo si pořídili nekvalitně postavený dům.

U jednoleté, dvouleté a šestileté fixace klient zaplatí nově minimálně od 4,45 procenta; u tří-, čtyř a pětileté fixace začíná úrok na 4,19 procenta.

Bonitní to mají nejlevnější

„Od února snižujeme úrokové sazby našich hypoték o 0,7 procenta, lze je získat už od 3,69 procenta u jednoleté fixace,“ oznámila Wüstenrot.

Bonitní klienty, kteří chtějí přejít od konkurence a refinancovat, láká dokonce na úrok 3,59 procenta. Kromě toho zde lze kombinovat hypotéku na bydlení s americkou hypotékou a hypotékou na vybavení, a to výhodněji, než když je klient má sólo.

Proměnlivá splátka

UniCredit Bank, u níž hypotéky začínají na 4,44 procenta s jednoletou fixací, se vůči konkurenci vymezuje tím, že výše splátky je odvozena od aktuální situace na trhu peněz a je nižší než u hypoték s fixní úrokovou sazbou.

Svou marži navíc uvádí v úvěrové smlouvě a je neměnná po celou dobu trvání úvěru. Kromě toho umožňuje zdarma mimořádné splátky čtyřikrát ročně, vyřízení hypotéky u fyzických osob je u základní hypotéky bez poplatku. U nemovitosti určené k pronájmu klient zaplatí za vyřízení hypotéky jednorázově od osmi do třiceti tisíc korun.

UniCredit Bank oznámila dokonce více než 48procentní meziroční nárůst počtu hypoték.

Celkově trh hypoték za celý loňský rok meziročně vzrostl o 15 procent, nicméně k hodnotám roku 2007, který byl rekordní, má stále ještě hodně daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám