Hlavní obsah

Stavební spoření zatím Češi ke dnu neposlali

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Češi stále jako nejčastější formu pro zhodnocování svých peněz volí stavební spoření, a to navzdory citelnému seškrtání státní podpory. Zatím se rozhodně nenaplnily scénáře o tom, že ho Češi pošlou ke dnu, tedy začnou úspory masově vybírat a ztratí zájem o nové smlouvy. Naopak, rok 2010 patří ve stavebním spoření k rekordním.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Potvrdily to výsledky lídra trhu, Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), za rok 2010 a svědčí o tom i předběžné trendy z dalších stavebních spořitelen.

ČMSS loni dokonce dosáhla rekordního tržního podílu v celkové cílové částce uzavřených smluv a počet nově uzavřených smluv se Lišce meziročně zvýšil o téměř 20 procent. Sama ČMSS nicméně připustila, že v důsledku připravovaných změn podmínek stavebního spoření a návazných bouřlivých diskusí byla situace na trhu ve druhé polovině roku značně rozkolísaná.

„Přesto uzavření téměř dvou pětin nových smluv spadá do posledních dvou měsíců v roce. Je to nejlepší výsledek od roku 2004. Lidé tedy i nadále stavebnímu spoření věří a pokládají ho za výhodné a perspektivní řešení pro rodinné finance,“ řekl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Od ledna do prosince 2010 uzavřela ČMSS přes 360 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílové částky meziročně o 19,6 procenta. Celková cílová částka těchto smluv dosáhla 136,4 miliardy korun, což je meziročně o 4,2 procenta více.

Konzervativnost je teď výhodou

„Dokladem atraktivity stavebního spoření je i fakt, že je stále nejvyužívanějším spořicím produktem u Čechů (52 %). S výraznějším odstupem následuje spořicí knížka či účet (39 %) a životní či kapitálové pojištění (38 %). V České republice se navíc finanční krize stavebního spoření prakticky vůbec nedotkla. I v této situaci prokázalo, že je pro drobné střadatele konzervativním produktem, který nepodléhá momentálním nepříznivým vlivům,“ dodal pro Právo generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS) Jan Jeníček.

RSTS zaznamenala už loni v říjnu meziroční 37procentní nárůst u nových smluv i v objemu nových úvěrů o 17 procent. Oficiální údaje za celý loňský rok se očekávají, stejně jako u dalších stavebních spořitelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám