Hlavní obsah

Oblíbený trik podvodníků: fingovaná krádež aut

Právo, Jindřich Ginter

Stále oblíbenějším trikem podvodníků se stávají fingované krádeže aut, kterými si mnohdy lidé, hrnoucí před sebou dluhy a neúspěšné podnikání, snaží vylepšit svoji finanční bilanci. Vyplývá to ze zjištění pojišťoven za loňský rok, které se na tento druh podvodu začaly více zaměřovat.

Článek

„V pojistných podvodech loni nebyly výjimkou fingované krádeže, kdy majitel prodal automobil v zahraničí a následně pak nahlásil jeho odcizení,“ potvrdil Právu vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman.

Statisticky nejčastějšími metodami, jak podvodně dostat peníze z pojistky, byla v roce 2010 sice stále tradiční fabulace u bouraček, kdy se falšují místa, čas a průběh události. Mezi obehrané písničky rovněž patřily vymyšlené srážky se zvěří, kde je nízká spoluúčast a hůře se prokazuje průběh nehody.

Pojišťovny však tyto případy už delší dobu pečlivěji prověřují, třeba pomocí expertiz zvířecích chlupů na vozidle a simulačních počítačových programů, a tak hledají podnikavci nové fígle. Jedním z nich je právě vymyšlená krádež auta. Jenže, jak říká lidová moudrost, kdo s čím zachází, s tím také schází.

Prozradil ho australský mercedes

Čtyřicetiletý Jiří P. z Prahy nahlásil České pojišťovně, že mu na Slovensku ukradli zánovní mercedes, a požadoval tedy plnění z havarijního pojištění ve výši několika set tisíc korun.

Z vyšetřování pojišťovnou však vyplynulo, že automobil byl ve skutečnosti vyroben pro Austrálii, kde je také provozován a zaregistrován, a má tedy i pravostranné řízení. Pod uvedeným VIN kódem bylo v Česku ve skutečnosti podvodně zlegalizováno úplně jiné auto, které mělo pochybný původ; některé jeho části s největší pravděpodobností pocházely ze skutečně kradených aut.

Pojistného podvodníka tak nakonec prozradily v Česku tolik rozšířené triky s převařovanými karoseriemi odcizených aut a VIN kódy či jejich falšováním.

Fakt, že podvodníci to na pojišťovny častěji zkoušejí i s právě takovými auty, slepenými z více kusů, u nichž odborník pozná, že se jedná o levou, Právu potvrdila rovněž Kooperativa.

Podle společnosti Cebia, která se zaměřuje na ověřování původu ojetých aut, přitom až třicet procent vozidel, která křižují tuzemské silnice, mají nejasnou historii a často jsou to „svařence“ z více kusů.

Pro likvidátory, kteří v tom jedou, přituhne

Pojišťovny už také začínají opatrně reagovat na opakované poznámky čtenářů, kteří v internetových diskusích k pojistným podvodům na Novinkách.cz poukazují často na to, že takový rozsah pojistných podvodů by v Česku nebyl možný bez spolupráce podvodníků přímo s některými likvidátory a zaměstnanci pojišťoven. Navíc se pojišťovny v praxi většinou spokojí s tím, že lháři nemusejí platit peníze a už ho neženou před soud, protože je to drahé a zdlouhavé. Podvodníci se pak ale rychle otřepou a zkoušejí to za čas znovu, u jiné pojišťovny.

„Na ty, kteří se dopustili pojistného podvodu, podáváme pravidelně trestní oznámení, jen za loňský rok jich bylo třináct. Za pojistný podvod hrozí odnětí svobody až na deset let, v loňském roce byl přitom zpřísněn trestní postih pro ty, kteří spáchali pojistný podvod vícekrát, a také pro nepoctivé pracovníky obchodní nebo likvidační služby pojišťoven,“ tvrdí například ČSOB Pojišťovna.

Česká pojišťovna v roce 2010 odhalila 680 případů pojistných podvodů za celkem 278 miliónů korun, což bylo o 16 procent více než v roce 2009. Generalli zjistila za poslední dva roky čtyřikrát více pojistných podvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám