Hlavní obsah

Pojišťovny krize příliš nezasáhla, celosvětově vybraly tři bilióny eur

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr pojistného se v roce 2010 po poměrně silném růstu vrátil nad předkrizovou úroveň tří biliónů eur (zhruba 75 biliónů Kč). Právu to exkluzivně sdělil hlavní ekonom světové pojišťovací skupiny Allianz Michael Heise.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jen s několika málo výjimkami pojišťovací odvětví přestálo krizi bez významnějších škod. Ve srovnání s bankami byly dopady krize méně dramatické: krize zasáhla pojišťovatele později, vyžádala si mnohem méně dodatečného kapitálu a způsobila jim daleko menší ztráty než bankám,“ uvedl Heise.

Zatímco v roce 2008 globální inkaso pojistného kleslo o pět procent, už předloni vzrostlo o dvě procenta. Na předkrizovou úroveň se však vrátilo teprve loni.

„Co se týká dalšího výhledu, pojištění by mělo růst podobně jako před krizí, ačkoli základy tohoto růstu se mění díky dvěma trendům – přesunu penzijních systémů vyspělých států od veřejných k privátním fondům a dále nezadržitelnému nástupu rozvojových trhů, jako jsou Čína nebo Indie. Jejich podíl na světovém výběru pojistného se v příští dekádě téměř zdvojnásobí,“ upozornil Heise.

Německo stále jedním z tahounů Evropy

Hospodářské oživení v Evropě bude podle tohoto uznávaného ekonoma pokračovat, bude však i nadále mírné. Ekonomický růst Německa by po loňských 3,6 procenta měl letos oslabit na 2,6 procenta, ale i nadále by měl být jeden z nejsilnějších v EU.

Růst hrubého domácího produktu celé sedmadvacítky by se neměl příliš lišit od loňských 1,8 procenta. Brzdou evropské ekonomiky bude podle Heiseho i nadále Řecko se zhruba dvouprocentním poklesem HDP.

„Region střední a východní Evropy by po předloňském více než šestiprocentním poklesu a loňském zhruba tříprocentním růstu měl letos navzdory slabším globálním ukazatelům vzrůst o 3,7 procenta. Růst HDP České republiky by přitom měl zůstat kolem dvou procent,“ odhadl pro Právo Heise.

Jak dále zdůraznil, přes problémy se státními dluhy v Unii euro zůstává stabilní měnou a eurozóně se podařilo dostat situaci pod kontrolu.

Se zpřísněním sankcí za porušování pravidel eurozóny a schválením reformy finančního dohledu v EU se podle Heiseho rozšiřuje prostor i pro větší hospodářskou a fiskální koordinaci mezi členskými státy Unie. Ta by spolu s novými kontrolními mechanismy měla zajistit Evropě vyvážený hospodářský růst, dodal Heise.

Kurz eura k dolaru by podle hlavního ekonoma Allianz měl letos postupně posílit na průměrnou úroveň 1,39 USD/EUR z loňského průměrného kurzu 1,33 dolaru za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám