Hlavní obsah

Dotace Zelená úsporám klesne o 15 procent, lidé přijdou o desetitisíce

Právo, Oldřich Danda
Praha

O desítky tisíc přijdou žadatelé o dotaci Zelená úsporám. Ministerstvo životního prostředí uvažuje podle informací Práva, že dotaci sníží až o 15 procentních bodů.

Článek

Žadatelé dosud dostávali až 65 procent investovaných prostředků. Například majitel rodinného domku o výměře 150 m2, který si zateplil dům, vyměnil kotel a nainstaloval solární panely, by tak přišel až o 40 tisíc korun z 280tisícové dotace.

Ministerstvo životního prostředí o snížení dotací vyjednává proto, že přijalo více žádostí, než na kolik stačí peníze, a nechce žádného žadatele odmítnout. Státní fond životního prostředí, který projekt spravuje, do začátku listopadu, kdy zastavil příjem nových žadatelů, přijal celkově 75 tisíc žádostí. Z toho 37 tisíc žádostí v hodnotě 10 miliard korun rada fondu schválila. Podle náměstkyně resortu Rut Bízkové do března vyplatí pět miliard za 17 tisíc žádostí, které byly schváleny 30. září.

Otázkou je také, zda fond přijímání žádostí znovu otevře, protože z prodeje emisních kreditů již nelze očekávat kvůli nízkým cenám vysoké příjmy. Fondu navíc ještě zbývá zkontrolovat devět tisíc žádostí. Pro šedesát úředníků je to práce ještě na dva měsíce.

Anketa

Souhlasíte se snížením podpory Zelená úsporám kvůli tomu, aby se dostalo na všechny?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 10542 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám