Hlavní obsah

Česká měna je v novém roce nejsilnější na světě

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna v tomto týdnu zpevňovala vůči naprosté většině světových měn, když jen na páru s americkým dolarem dokázala skokově růst o necelou korunu až na 18,25 Kč za dolar. Silnější než koruna byl v tomto týdnu pouze maďarský forint a srbský denár. Od začátku roku pak koruna nemá konkurenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V prvních dvou týdnech letošního roku na světě zatím nebylo měny, která by zpevnila více. Za růstem koruny stojí jak domácí, tak zahraniční faktory. Prosincová míra inflace dosáhla podle Českého statistického úřadu meziročně 2,3 %, což je o desetinu procenta vyšší tempo růstu, než s čím ve svých prognózách počítá Česká národní banka (ČNB).

To ve čtvrtek připomněl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který uvedl, že „poslední čísla o inflaci hovoří o tom, že by měnově-politická reakce mohla být rychlejší, než bylo původně avizováno v situačních zprávách". Spekulace, že by ČNB mohla sazby zvýšit ze současných 0,75 % dříve, než se ještě donedávna trh domníval, tak koruně v minulých dnech dodaly na atraktivitě.

Vedle domácích faktorů ale koruna těží také z aktuálního dění na finančních trzích. Ty od začátku roku prožívají žně, když obchodníci pokračují v hledání vyššího výnosu a investují do rizikovějších finančních aktiv a měn. Je to právě toto příznivé klima, které koruně nejvíce pomáhá a které žene vzhůru i další regionální měny, jako je polský zlotý a maďarský forint.

Vůči evropské měně koruna od začátku roku přidala 2,4 % a v polovině týdne pokořila hranici 24,70 Kč za euro, na které se naposledy pohybovala před více než dvěma lety. Vůči dolaru pak během stejného období přidala 2,5 %.

Koruna pomáhá tlumit růst cen

Silnější koruna může do budoucna částečně tlumit růst cen potravin a energií, které na světových trzích směřují strmě vzhůru. Jen od poloviny prosince například cena severomořské ropy Brent vystoupala o skokových 7 %, aby se vyhoupla až nad hranici 98 dolarů za barel, kde se naposledy prodávala koncem roku 2008. Cena mědi během stejného období vzrostla o 8 %, kukuřice přidala 9 % a káva rovných 10 %. Vysoké ceny komodit na trzích se již začínají promítat do konečných cen ve většině evropských zemí.

V Británii zrychlilo tempo růstu cen na 3,3 % a zůstává vysoko nad dvouprocentním cílem tamní centrální banky. Ceny vstupních komodit, využívaných při výrobě spotřebitelského zboží, pak podle pátečních zveřejněných údajů Britského statistického úřadu vzrostly meziměsíčně o 3,4 %. Trh přitom počítal pouze s polovičním tempem růstu.  Podobný problém má i eurozóna, kde včera šéf Evropské centrální banky (ECB) varoval před tím, že by v případě dalšího růstu cen ECB mohla zvednout úrokové sazby.

Přestože se koruně zatím daří českým spotřebitelům ulehčovat situaci, nad jejím dalším vývojem visí otazník. Kurz koruny je totiž krátkodobě do značné míry ovlivněn externími faktory, jako je aktuální nálada na finančních trzích. To se několikrát potvrdilo i v minulém roce, kdy se česká měna dostávala pod značný tlak zejména v důsledku dalšího prohlubování dluhové krize v eurozóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám